Sosyal Medya Uygarlığında Pazarlama İletişimi Söyleşisi Ayrıntıları

Bundan bir önceki yazımda (bakınız) aynı etkinliğin hem benim için önemi anlatan hem de duyurum amaçlı bir yazıydı. Sonrasında etkinlik günü geldi, organizasyon gerçekleştirildi üzerinden 5 gün bile geçti. Bu yazımda size aşama aşama bu organizasyonun nasıl gerçekleştirildiğini anlatmaya çalışıp kendimce konuşmacılardan duyduklarımı sizlere aktaracağım.

1. Aşama: Fikri Bulma: Bu etkinlik uzun süredir benim aklımdaydı. Bunu yapmayı amaçlamaktaki niyetim; tüm ana sektörlerde olduğu gibi sosyal medya’nın da İstanbul’dan yönetilmesi ve tüm iyi isimlerin orada olmasıydı ve onları İzmir’e getirip okulumdaki arkadaşlarımla ve İzmir’deki sosyal medya kullanıcılarıyla bilgilerini paylaşmalarını sağlamaktı.

 2. Aşama: Fikri Açıklama: Tabiki fikri bulmakla ya da bir şeye niyetlenmekle iş bitmiyor. Onu hayata geçirmek için çeşitli destekleri yanınızda bulmanız lazım. Ve bende bu doğrultuda böyle bir fikrim olduğunu öncelikle bölüm hocalarıma ilettim. Onların sıcak bakmasıyla ve fikre inanmaları ile yolum bölümüzün organizasyon ekibi olan Şapka Takımı ile birleşti ve kendimizi etkinlik üzerinde çalışıyorken bulduk bir anda. İlk iş okulumuzun konferans salonunu uygun bir tarih için rezerve ettirmemiz ve tarihimizi almamız oldu. 15 Nisan 2011 Cuma 09.00-18.00

3. Aşama: Konuşmacıların ve konuların netleştirilmesi: Ben hocalarıma ve arkadaşlarıma konu hakkında bilgi verirken zaten aklımda belli başlı isimler ve konuşacakları başlıklar vardı ve ben projeyi o isimler üzerinden anlatmıştım. Ama bakalım onlar o tarihte müsaitler miydi? Galiba biraz şanşlıyım iletişime geçtiğim herkes ilk aşamada teklifimi kabul etmişlerdi. Böylelikle şu isimler ve konular ortaya çıktı. Ömer Ekinci – mobil Pazarlama, Sinan Ata – Dijital Reklam, Sevil Mert – Sosyal CRM, Fatmanur Erdoğan – Sosyal Medya ve Kurumsal/Kişisel Markalama, Çiğdem Özkan – Sosyal Medya ve Google ve son olarak Ercüment Büyükşener ve Necla Zarakol – Sosyal medya Halkla ilişkiler. Ben bu isimlerin çoğuyla sosyal medya üzerinden tanışıyordum. Sonradan bu isimler içine, hocalarımızın isteği ile Dost Karaahmetli’de eklendi.

 4. Aşama: Etkinlik Detaylandırma: İşin en zor ve çatafatlı bölümü burasıydı; Bütçelendirme, Sponsorları bulma, Ulaşım ve Konaklama detaylarını ayarlama, Afiş tasarımları, Davetli Listeleri, Salon Dizaynı, Kahvaltı – Öğle ve Akşam yemekleri menü ve mekan detayları, Havaalanında karşılama, aralardaki ikramlar, Röportajlar, Plaketlerin siparişi ve kontrolü, Duyurumlar ve dahası bu bölümün içindeydi. Ama ne mutluki hocalarımızın desteği, bölüm asistanlarımızın en az bizler kadar aktif çalışması, Şapka takımının işe inanması ile bu bölüm de yüzümüzün akıyla halloldu. Ama burada özellikle benim ana sponsorluk teklifimi hemen kabul eden Fırsta35.com’a ve afiş tasarımları için işleri ateşleyen Gizem Perkin’e teşekkür etmek istiyorum.

5. Aşama: Kontrol: Her işte olduğu gibi bu işin sonunda da kendinizi biraz işin dışına çıkarıp dışardan ve biraz yukardan işe bakıp eksikleri ve son anda çıkabilecek olan şeyleri görebilmek lazım. Bize en büyük sürpriz; Sevgili Necla Zarakol’un hastalanması oldu sonrasında davetiyelerimizde basım hataları vardı ve gönderilemeyecek hatta yeniden bastıramayacaklardı. Neyse ki öyle ya da böyle 15 Nisan Cuma günü gelmiş ve ben heycandan tüm gece uyuyamamıştım. Konuklarımızı havaalanında karşılama işini üstüme almıştım. Konuklarımızı karşılamamla birlikte benim için etkinlik zaten başlamıştı.

Konuklarımızı ilk önce okulumuzun bahçesinde kurduğumuz kahvaltı sofrasında ağırladık. Eğer sabah başlayan bir organizasyon yapıyorsanız bu ayrıntıyı gözden kaçırmamak lazım. Hele de konuklarınız taaa İstanbul’dan İzmir’e geliyorlar ve sabah 7.00 uçağına bindilerse. 🙂

Saat 10.00 – 10.15 arasında Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Atilla Sezgin, Sayın Dekanımız Prof. Dr. Sevda Alankuş, bendeniz Erdal Erdoğdu ve Şapka Takımı koordinatörü Dilara Başçı2nın yapacağı açılış konuşmaları ile programımız başlayacaktı ama gözden kaçırılmaması gereken bir gerçek olan uçak rötarları, trafik gibi dış etkenler bize yarım saat kadar rötar yaptırdı ve programımız yarım saat geç başladı. Ben kendi konuşmam esnasında çok kısaca hocalarıma, konuşmacılara, ekip arkadaşlarıma ve sosyal medyada tanıştığım ve beni kırmayıp gelen arkadaşlarıma teşekkürlerimi sundum.

1. Konuşmacı Dost Karaahmetli: Malesef ben konuşmasını dinleyemedim çünkü yine beklenmedik bazı sorunları çözmek için salon dışındaydım. Yani ne oluyormuş etkinlik saati geldi diye hemencik her şey iyi güzel olmuyormuş aksilikler çıkabiliyormuş ama arkadaşlarımdan aldığım bilgilere göre kendisi sosyal medyanın iletişimde ve günlük hayattaki etkilerinden bahşetmiş.

 2. Konuşmacı Ömer Ekinci: Kendisini defalarca farklı yerlerde dinleme fırsatım olmuştu, ve sosyal medya’da girişimci yönünüyle tanınan Ömer Ekinci’den ben mobil pazarlama üzerine bir sunum yapmasını istemiştim ama o yine de tatlı dili ve güler yüzüyle araya girişimcili notlarından soktu. Ama yinede eğlenceli ve başarılı bir sunumdu. Verilen ilk arada yanına gelen bir katılımcı, kendisine Cem Yılmaz kadar komik olduğunu söylüyordu.

3. Konuşmacı Sinan Ata: Sinan benim tanıdğım en genç yeteneklerden biri. Yaşıyla bilgisi kesinlikle ters orantılı. Dijital reklamcılık üzerine yaptığı sunumu Çiğdem Özkan’ın da desteği ile iletişim fakültesi öğrencileri için bence çok faydalı oldu.

4. Konuşmacı Fatmanur Erdoğan: Benim daha önceden blogu üzerinden takip ettiğim, bu etkinlik fikriyle birlikte sosyal medya üzerindeki diğer profilleriyle takibe aldığım birisi. Ve bu organizasyonun bana verdiği en büyük hediyelerin başında geliyor. İyi ki onunla iletişime geçip etkinliğimize davet etmişim. Sunum yeteneği ve beden dilini ustaca kullanması herkesi hayran bıraktı. Ben kendisinden sosyal medyada kişisel kurumsal markalama üzerine bir sunum yapmasını istemiştim ama o sunumuna kendi hikayesi ile başladı ama sonra onu bir okus pokusla sosyal medya üzerinden başarıya ulaşmış bir kişi ve onun ticaret hayatına bağladı. Adam 2 milyon dolarlık şirketi 60 milyon dolarlık bir firmaya dönüştürmüştü ama biz orayı değil Fatmanur Erdoğan’ın konuyu bağlayışını çözmeye çalışıyorduk.

5. Konuşmacı Sevil Mert: Ben nacizane gezi blogu yazmaya çalışıyorum. Sevil Hanım da aktif gezi blogu yazarlarından ama bizim etkinliğimizde kendisi bizler Sosyal Medya ve Müşteri ilişkileri ile ilgili bilgilerini paylaştı ve bizlerin facebook, twitter, bloglarımız gibi alanlarda paylaştığımız dataların aslında firmalar için değerli içerikler olduğunu söyledi. Hatta kadınların özel günleri ile ilgili verdiği örnek işin boyutunun ne kadar önemli yere gittiğini bize açıkladı.

6. Konuşmacımız Çiğdem Özkan: Kendisi etkinliğe gelmeden önce benden kuaför, özel kulis, odaya meyve servisi gibi isteklerde bulunan, sabah beni ilk gördüğünde Erdalcığım kusura bakma valla hazırlıksız geldim, sunum filan yok deyip beni korkutan ama sahneye çıktığında ve aralardaki sıcak sohbetleriyle herkesi kendine hayran bırakan zat’ı muhterem kişidir. 🙂 Biraz ekşi sözlük girdisi gibi oldu kanımca. Kendisi bize google’nin sosyal medya ile birleşince nasıl çalıştığı, firmaların işe alımlarda interneti ne şekilde kullandığı, internette bulunan kişi bilgilerinin hepsinin asslında birer ayak izi olduğunu anlattı. Kurduladığı hikaye gerçekten çok iyiydi.

7.Konuşmacımız Ercüment Büyükşener: Ercümen Büyükşener sosyal medyanın ödüllü iletişimcilerinden danışmalık verdiği Zarakol 2.0 için geliştirdiği projler ülkemiz içinde yapılan en güzel örnekler içinde yer alıyor. Kendisi bize, sosyal medyanın önemi ve sosyal medya iletişiminin ‘iletişimi’ bilen ajanslar tarafından yapılması ve firmaların burada bulunma mecburiyetini anlatan sunumu gerçekten güzeldi.

Ve böylelikle etkinliğimiz son bulmuş oldu. Tüm konuşmacılarımza Bölüm Başkanımız Ebru Uzunoğlu tarafından plaketleri taktim edildi. Herkesin yüzü gülüyordu.

Ben bana bu projemde destek olan Sevgili Hocalarım Ebru Uzunoğlu ve Sema Misci Kip’e, davetimi kırmayı gelen; Sevgili; Ömer Ekinci, Sinan Ata, Sevil Mert, Fatmanur Erdoğan, Çiğdem Özkan ve Ercüment Büyükşener’e, Şapka Takımı tüm ekibine, Sevgili asistanlarımız Esin Sayın ve Burcu Yaman’a, sponsorluk desteği veren Fırsat35.com’a, Pizza Tomato’ya, Kuru Kahveci Mehmet Efendi’ye ve dinlemeye gelen tüm katılımcılara özellikle Mümin Erakbaş, Şeyma Karadağ, Onur Selek, Uğur Aydoğdu ve Ali Bahşişoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum.

Not: Bu söyleşinin konuşmacıları ile tüm iletişim baştan sona sosyal medya kanalları üzerinden yapılmıştır. 🙂

Biz etkinlik salonundayken katılımcılar ve canlı izleryenlerin etkinlik hakkında oluşturduğumuz #pazarlamailetisimi hashtag ile üzerinden konuştukları şeyler: FriendFeeed ve Twitter bunlara artı olarak kısa süre sonra konuşmaların videolarını da youtube üzerinden paylaşacağız.

Katılım gösteren herkese teşekkürler…

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Sosyal Medya Uygarlığında Pazarlama İletişimi Söyleşisi Ayrıntıları” için 5 yorum

  1. Böyle güzel hatta mükemmel bir organizasyon için biz teşekkür ederiz. Herşey çok güzeldi, eline sağlık…

  2. Sevgili Erdal,

    Çok başarılı bir etkinliğe liderlik ettin ve ekip olarak faydalı bir çalışmaya imza attınız. Detaylarını burada paylaşman bundan sonra ki organizasyonlarında daha da başarılı olmanız ve bu tip organizasyonlar yapmak isteyenler adına önemli bir detay.

    Hakkımda yazdığın nazik sözlerin için çok teşekkür ederim. Hem üniversite ekibinize hem de öğrencilere büyük hayranlık duydum. Sizleri tanımak benim için bir şerefti.

    Başarılarınızın devamını diliyorum…

    Fatmanur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial