Üniversite’yi kazandık ya sonrası…

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır
                            Yunus Emre

 

Evet 2009 üniversite sınavında başarı gösterip özel/devlet lisans/önlisans bir bölümüne yerleşen ve Ekim ayından itibaren üniversite öğrencisi olma zevkini tadacak tüm arkadaşları tebrik ederim. Bu ülkemiz standartları açısından büyük başarı, bilhassa iyi üniversitelerin iyi bölümlerini kazandıysanız ya da kendi istediğiniz bölümde okuma imkanını elde ettiyseniz ne mutlu size.

Şimdi üniversiteliniz, peki bunun sonrası???

Ne yapmayı planlıyorsunuz? Üniversite deyince aklınıza nasıl bir sistem geliyor? Önünüzdeki 4-5-6 yılı nasıl değerlendirip, gerçek er meydanı olan kendi hayatınızı nasıl devam ettirmeyi planlıyorsunuz?

Size kıpkısa bir cümlem var; ‘Her şey kendi elinizde’.

Üniversiteyi evrensel kent olarak tanımlıyoruz. Birçoğunuz yıllardır yaşadığınız yerlerden başka şehirlere gidecek, birçoğunuz ilk defa evinden ayrılacak, yurtta kalacak, ya da ev kiralayacak. Birçoğunuzun adını ilk defa duyacağı ilçeleden gelen arkadaşları olacak. Bunlar çok güzel heyecanlardır.

Ben sizlerden çok büyük biri değilim, nacizane 4yıldır üniversitede okuyan bir arkadaşınızım. Saolsunlar, birçok kardeşim bu dönem içinde bana bazı şeyler sordular, ben de elimden geldiğimce onlara yardım ettim, tercihler yaptık, çok güzel yerlere yerleştik. Akabinde gelecek yıllar hakkında yol haritası planladık/konuştuk/tartıştık.

Şimdi kelimelerim yettiğince sizlerle de bazı şeyler paylaşmak istiyorum.

Öncelikle; ‘ sen yenisin galiba ‘. Yukarda da dediğim gibi. Artık lise hayatınız bitti. Evrensel kente hoşgeldiniz, 81 ilin 3000 küsür ilçenin kısacası yurdumuzun her noktasın gençlerin bir araya geldiği bir şehir burası. Hertürlü insanı/düşünceyi/ideolojiyi/kültürü/örfü adeti .. vb.. burada görebileceksiniz. Muhtemelen ilk sene birçoğunuz hazırlık sınıfı okuyacaksınız, bu sene gerçekten tam bir hazırlık olacak, her konuda yeni şeylere alışmaya çalışacaksınız. Bu konuda size Allah yardımcınız olsun diyorum. İlk sene, üniversite hazırlık sınıfları, tabirim caizse balayı niteliğindedir. Bu sene içinde, öncelikle yerleştiğiniz bölümü/üniversiteyi, şehri, arkadaşlarınızı iyi tanımaya çalışın. Çünkü önünüzdeki 4-5yıl artık burada yaşayacaksınız.

Eğer üniversitedeki amacınız, evinizden kaçmak, anadan babadan uzak olmak, artık özgürüm, her istediğimi yaparım zihniyeti ise yazımın aşağı kısmını okumasanız da olur.

Evet artık özgürsünüz, artık kendi ayaklarınız üstünde durmalısınız, artık büyümelisiniz. Kısacası artık üniversitelisiniz… Üniversite çok güzel bir ortamdır, bambaşkadır ama verimli kullanıldığında.

Öncelikle kendi S.W.O.T analizinizi iyi yapın, yani güçlü yanlarınızı, zayiflıklarınızı, sahip olduğunuz imkanları ve buna karşı tehditlerinizi çok iyi analiz edin. Kendinizi bilmeniz hayatınızın her safhasında size büyük kazançlar sağlar.

Akabinde;

1- Kesinlikle hocalarınızın anlattıkları ile yetinmeyin, sormaktan, öğrenmekten, bilginin peşinden koşmaktan bıkmayın, üşenmeyin. Hocalarınızı limon olarak görmenizi öneririm, kesip suyunu sıkmadıkça ondan faydalanmanız kolay olmaz.

2- Dil eğitiminiz çok önemli, bunun sizin için bir zorunluluk ve kısıtlama olduğunu asla düşünmeyin ve size tavsiyem sadece ingilizceyi yabancı dilden saymayın. (Yabanci dilinizin gelişimi ile okuduğunuz bölümle ilgili yabancı kaynakların altını üstüne getirin)

3- Bilin ki sizinle aynı bölümü okuyan, daha önce okumuş, binlerce adam var, ve bunlar bir şekilde sizinle aynı piyasa içinde yer alacaklar. Bunlardan bir farkınız olmalı. Biriciklik vaadleriniz olsun, size ait özellikler geliştirin. Bölümünüz ne olursa olsun, hedefiniz en iyi olmak olsun, burada sizden öncekilerin tecrübelerinden, denkleriniz eksiklerinden faydalanın.

4- Yeniliklere açık olun. İnsanlara önyargılar ile yaklaşmayın ama kimsenin de tabirim caizse kucağına oturmayın.

5- Elinizdeki imkanları en iyi şekilde kullanın ve eldekilerin değerlerini bilin. Bu birçok konu için geçerli olabilir, ama absürt de olsa bir örnek vermek istiyorum, bursa ihtiyacınız olabilir ve bir şekilde burs bulabilirsiniz ama aldığınız bursu har bulup harman savurmayın.

6- Bir genç üniversite seviyesine gelene kadar kolay yetiştirilmiyor, üniversiteye adım attığınız andan sonra zorluklar daha da artıyor. Ailenizin hatrını, hakkını ve sevgisini bir an olsun aklınızdan atmayın. Size harcanan emeklerin değerini bilmeniz, sizi daha iyisini yapmanız konusunda kamçılayacaktır.

7- Arkadaşlarınızın kulu kölesi olmayın, kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Sırf birileri istiyor diye, birileri zorluyor diye bazı şeyleri yapmak zorunda değilsiniz. Ama farkında olmadan bazı şeyleri sırf ortam diye tabir edilen arkadaşlarınız istiyor diye yaptığınızı göreceksiniz. Dikkatli olun.

8- Siz siz olun, başkası olmaya çalışmayın, başkalarına özenmeyin.

9- Küçük şeylere takılı kalmayın, sizin üniversitedeki en büyük amacınız eğitiminiz olmalı, bunu dışındaki her şey dalevere gibi gelmeli. Ne bahar şenliklerine gelen şarkıcılar sizi fazla ilgilendirmeli, ne de arkadaşınızın 2günde bir çektiği aşk acıları 🙂

10- Eğitimini aldığınız sektörü iyi analiz etmelisniz. Neler istiyor ve gelecekte ihtiyaçları neler olarak bunları araştırmalı kendinizi ona göre geliştirmelisiniz.

11- Umutmayın, üniversitede okuduğunuz bölümle ilgili ileride çalışmak zorunda değilsiniz, Metaoroloji mühendisi olup bir firmanın dış ticaret departmanında çalışmanız  ve ya edebiyat bitirip gidip belediye başkanı olmanız mümkün. Bu tamamen size ait bir karar ve sakın bölümümü sevmiyorum, zaten istemiyordum diye kendinizi paralayıp hayatınızı zehir etmeyin.

12- Şu an ortalama 18-20 yaş aralığındasınız, ve bundan sonra yaşayacağınız yılların şimdiden bilincine varın, yarın öbür gün evleneceksiniz, çocuğunuz olacak, şimdi çevrenizde pervane olan aileniz yarın öbür gün yardıma muhtaç hale gelecek, eşinize, çocuğunuza, diğer aile fertlerine bakabilmeniz için ciddi anlamda para kaznamanız lazım. Ve emin olun, o günlerden sonra artık kendiniz için çalışıyor olmayacaksınız. Bana göre ileride hayatınızı ikame ettirmeniz için gereken parayı kazanmakta şansınızdan çok, üniversite sıralarındaki gelişiminiz büyük rol oynayacak.

13- Size aşık olmayın diyemem, bu imkansız birşey, elbet o duygular yaşanacak, size bar bar parti parti dolaşmayın diyemem, size haftanın 3günü zil zurna sarhoş olana kadar içmeyin diyemem ama bunlardan mümkün oldukça uzak durmanızın size yol, su, elektrik olarak geri döneceğinden eminim.

Şimdilik sözlerim bu kadar, bunların artısı çok ama sizden gelen feedbackler oranın buraya eklentilerim devam edecek. O yüzden yazıyı okuduktan sonra aklınızdakileri yorum olarak yazarsanız ortak paydalarda buluşma imkanımız artar. Saygı ve selamlarımla

Tekrardan hepinize, eğitim hayatınızda başarılar dilerim.

 

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Üniversite’yi kazandık ya sonrası…” için 11 yorum

  1. Yeni teman hayırlı olsun öncelikle 🙂 Yazıya gelince, eline sağlık. Önemli tavsiyelerin var hakkaten. Seninle konuştuğumuzda bana anlattıklarını burada görmem de tekrar hatırlamam açısından iyi oldu 🙂

  2. – Okulunuzun size sunduğu bütün imkanları sonuna kadar sömürün. Kütüphaneye gidin ve bolca kitap okumaya çalışın. DVD arşivinden yararlanın.

    – İnsanları olduğu gibi kabul etmeyi öğrenin ve kendinizi onlardan somutlamayın zira sap gibi kalırsınız sonra

    – Grup çalışmalarında elinizden geldiğince grup arkadaşlarınıza sabırlı olun. Grup çalışmalarını sevin zira üniversitede hocalar grup çalışmalarını çok seviyor, sizde sevin

    – Günlük gazete okumayı bir alışkanlık haline getirin. Yaşadığınız ülkede neler oluyor bilmelisiniz. Derste bir hoca ya da sınıfta bir arkadaşınız güncel şeylerden bahsedince (ki mutlaka bahsedecektir) sizde çipil çipil onlara bakmak zorunda kalmazsınız.

    – İlkokuldan beri söylenir bu ve kimse yapmaz ama siz yapın/yapmaya çalışın. Derslere günlük hadi olmadı haftalık şöyle bir gözatın/çalışın. Vize zamanı final zamanı daha ahat olursunuz

    Şimdilik nacizane aklıma gelenleri ekledim ben 🙂

    Bu arada bir mim var sana paslanmış, haberin ola 😀

  3. Keşke bunları 4-5 yıl önce birileri söylemiş olsaydı. Böylece ben de bugün “elmas tarlalarımın” farkında olurdum.

  4. Üniversiteye bu sene başlayacağım sanırım bu yazın benim için güzel bir kaynak, önhazırlık olacak. Çok teşekkürler.

  5. Günümüz Türkiye’sinde doğru başlık: “Üniversiteyi kazandım ama mezun olduktan sonrası?”

    SBS’den önce ÖSS’yi; ÖSS’den önce de KPSS’yi -hatta öğretmen olmak isteyen çoğu Fen Edebiyat öğrencileri için KPSS’den önce ALES- hesaba katmak zorunda benin Türk gençliğim. Ona göre gelecek adına adım atılmalı 🙂

  6. Güzel bir yazı, önemli tavsiyelere değinmişsin. Evrensel Kent benzetmen hoşuma gitti (: Dilerim yazın üniversite adaylarına klavuz olur.
    Not:SWOT Analizi Kelimesinde hata gördüm (“analinizi” yazmışsın) bilgin ola…

  7. @Deniz Akın; Kardeşim daha konuşacak çok konumuz olacak, yeter ki birlikte görecek, sohbet edecek günlerimiz olsun..
    @Böcükcan;Yazıma verdiğin destek ve katkıların için tesekkür ederim, buraya ben sadece birkaç başlık ekledim, yoksa bu yaklaşık 2-3saatlik spontane bir konusmanın özeti, söylenecek eklenecek daha cok ama cok konu ve maddae var..
    @Mümin Abi; ne mutlu ki sen kazasız belasız mezun olabildin, darısı bizim ve yeni başlayacak arkadaşların başına..
    @İbrehim; simdiden başarılar ve iyi çalışmalar dilerim sana..
    @Evren Hocam; http://www.erdalerdogdu.com/egitim/sinavlar-yordu-beni/ ve http://www.erdalerdogdu.com/egitim/icim-disimonum-arkamsagim-solum-sinav/ linklerindeki yazılarımda malum konulara değinmiştim, senin dediklerinin üstüne bir de bu dünyaya sınav olmak için gönderildiğimizde gerçekten çok ama çok calısmamız lazım..
    @Salih, saoalsın kardeşim, yanlışlığı senin uyarın sonucu hemen düzelttim, ayrieten tesekkürler, bu yazıyı dikkatlice okudugunu gösterir 🙂

  8. Tevsiyelerini goz onunde bulundurcam erdal abi kesinlikle cok yararli ve guzel bir yazi olmus ellerine saglik:) buarada haberi burdan veriyim endustri muhendisligini kazandim 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial