Geçtiğimiz günler içinde blogum üzerinden bir mail aldım. Gelen mailde; ‘kendimi halkla ilişkilerde nasıl geliştirebilirim, bana bu konuda neler önerirsiniz?’ yazıyordu. Elimden geldiğince ve bilgim yettiğince maile cevap vermeye çalıştım, sonrasında benzer bir mail daha aldım ve bu konuyu bloguma yazma kararı verdim.
Evet, acaba; ‘kendimizi bir iletişim bilimi olan, kendi içinde büyük bir deniz olan, günümüz işletmelerinin olmazsa olmazı konumunda olan halkla ilişkiler mesleğinde nasıl geliştirebiliriz?’
Bu sorunun cevabı aslında o kadar basit değil. Ama elbet bunun da bir yolu vardır. Mesela üniversitelerimizin iletişim fakülteleri bünyesinde 4 yıllık lisans bölümü olarak bulunan, halkla ilişkiler, halkla ilişkiler ve tanıtım, halkla ilişkiler ve reklamcılık, reklamcılık gibi bölümlerden birine girip 4 yıl boyunca buralarda eğitim alabilir ya da gazetecilik, medya ve iletişim, işletme, davranış bilimleri, kamu yönetimi ve benzeri bölümleri bitirip üzerine halkla ilişkiler yüksek lisansı yaparak diplomalı birer halkla ilişkiler uzmanı olabilirsiniz.
Bu kısım biraz uzun ve zor galiba.
Öyle ise işi biraz daha basitleştirmeye çalışayım.
‘Bireysel eğitim’, ‘self education’, ‘bireysel gelişim’ günümüzün en yaygın terimleri içerisinde. Sizde böyle yapabilirsiniz ama göz ardı etmemeniz gereken en önemli durum, halkla ilişkilerin bir ’iletişim’ bilimi olduğu olmalı. Bizim işimiz sosyal bir bilim, yani bir mühendislik, doktorluk ve benzeri işlerde olduğu gibi çok fazla teknik değil. Bu işe de öncelikle bireysel iletişiminizi geliştirerek başlayabilirsiniz. Bir iletişim uzmanının hayatla iletişimi çok iyi olmalı. Mesela öncelikle ‘okumalıyız’ ne bulursak okumalıyız, çünkü bir iletişimcinin en büyük veri kaynağı yaşadığı hayatta olup bitenler ve kendisine ait olan ‘entelektüel bilgi sermayesi’. Buna artı olarak, bir iletişimci; eğlenmeli, gezmeli, yemeli-içmeli hayattan zevk almasını bilmeli. Kısacası hayatta aktif olabilmeli. Aktif olmayan kişinin zihnide durduğu yerde körelecektir. Buna artı olarak elinde birden fazla yazabilecek, okuyabilecek, konuşabilecek kadar bildiği yabancı dilleri olmalı.‘Anadilini’ etkin kullanabilmeli. Vakti zamanında ders notlarımdan ‘halkla ilişkiler uzmanının nitelikleri hakkında’ bir yazı yazmıştım. Orada bazı önemli noktalar vardır. Ama 3-4 yıl öncesinden bugüne baktığımızda birçok gelişme olmuştur. Mesela hayatımıza internet çok hızlı şekilde girmiş ve ‘sosyal medya’ diye bir kavram türemiştir.
Tabi ki bunlarla bitmedi!
Bireysel eğitimin en önemli noktası olarak ‘okuma yapmak’ dedik, buna artı olarak bir de ‘araştırma’ yapmayı da eklemek lazım. Çünkü madem bir üniversitede bu işin eğitimini almıyoruz dışarıda da en az bir üniversite eğitimi almış sayılacak kadar okumak ve araştırma yapmak gerek.
Mesela halkla ilişkilerin hangi bölümünde kendimizi geliştirmek istiyoruz. Bunu bilmemiz lazım. Çünkü ‘halkla ilişkiler’ dediğimiz kavram kesinlikle ön büro işlemleri, kasiyerlik, reyonculuk ya da anketörlük değil. Kendi içerinde kurumsal sosyal sorumluluk, medya ilişkileri, müşteri ilişkileri, kurumsal ilişkiler, organizasyon, fuarcılık, PR 2.0, sosyal medya ilişkileri (online halkla ilişkiler) ve benzeri birçok büyük kavramı içinde barındırıyor.
Ama genel olarak hepsi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız size bazı başlangıç tavsiyelerim şöyle olabilir;
Başlangıç Kitap önerilerim;
Filiz Balta Peltekoğlu ‘Halkla ilişkiler nedir’
Anthony Davis ‘Halkla ilişkilerin ABC’si’
M. Alaeddin. Asna (1998) Halkla ilişkiler: Dünden bugüne bir sanat-meslek öyküsü
Salim. Kadıbeşegil (2001) Halkla ilişkilere nereden başlamalı?
Ayla Okay, Aydemir Okay (2002) Halkla İlişkiler/ Kavram, Strateji, Uygulamalar
Bunlara artı olarak Mediacat yayınlarında birçok güzel ve basit kitaba ulaşmanız mümkün.
Web sitesi önerilerim;
Dergi ve yayın önerilerim; (basılı olarak alabileceğiniz gibi internet üzerinden de okuyabilirsiniz )
Blog önerim;
Tabi yurt dışından da birçok önerim olabilir ama bence şimdilik bunlar sizin halkla ilişkilere başlayabilmeniz ve ilk 2-3 yıl için yeterli olacaktır.
Bu yazıyı okuyacak olan herkesten az ya da çok bir fikir bırakmasını, eksiklerim varsa tamamlamasını istiyorum ki ileride içim rahat edebilsin. Bu yazım esnasında değerlerini fikirlerini benden esirgemeyen Sevgili Hocalarım; Selin Türkel ve Gülay Akçakoca’ya da çok teşekkür ederim.
ÇOK TESEKÜR EDERIM ,ĞERÇEKTEN MORAL ALDIM YAZDIKLARINIZDAN ÇOK AYDINLATICI BİLGİLER PAYLAŞTINIZ TEKRAR ÇOK TEŞEKKÜR EDİYRM.
Asıl ben teşekkür ederim Derya. Eğer gerçekten faydalı olacaksa ya da sen buna inanıyorsan ne mutlu bana. Her zaman sorularınla bana ulaşabilirsin.
Ben bu sene Bir ticaret mesLek Lisesinde haLkLa iLişkiLer ve organizasyon böLumu okuycam .. Verdiginiz kitapLarı bugun aLdım . Sitelerde tek tek dolaştım .. Herşey içn saoLn
coğu kişinin yapmak isteyıpte yamadıklarınıı bi kalemde yazmışınız çok teşekkür ediyorum.
bence yurtdışı konusunda da açıklama yapmalısınız yani en azından ben bu konudaki fikirlerinizi de merak ediyorum bir halkla ilişkiler ögrencisi olarak.
Halkla ilişkiler bölümü öğrencisi değilim. sosyoloji okuyorum fakat kendimi halkla ilişkimi zayıf görüyorum Erdal Bey bu hususta kendmi geliştirmek adına önermiş olduğunuz kitapları okusam faydası olur mu. (cevap veriniz ya d meal atınız lütfen)
@fatma; Nasıl yurtdışı konusunda da açıklama yapmalıyım? Malumundur, sektörlerimizin doğuş ve gelişim noktaları özellikle Amerika ve Avrupa ama bugün dünyanın her yanında çok iyi işler yapan ajanslar var. Ülkemizdeki önde gelen ajansların neredeyse hepsi uluslararası network ler dahilide çalışıyorlar. Akademisyenler ve araştırmacılar aynı doğrultuda dünyadaki yenilikleri anlık olarak ülkemize entegre etmeye çalışıyorlar. Ama taklit ve takip etmeye devam eder nitelikte olmaya devam.
@Kadir; benim bu yazıda anlatmaya çalıştığım sosyal yaşam içindeki halkla ilişkilerden öte, bir sektör olarak halkla ilişkilerde kendini nasıl geliştirebileceğiniz üzerine. Senin kastetğin şey farklı olsa gerek. Onun için maalesef sana çok çok fikir veremem. Sadece hayatta seyirci kalma,hayatın için oyuncu ol diyebilirim.
Teşekkür ederim…
Acaba şuanda çalışıyor musunuz eğitim aldığınız alanda? yani iş bulmak kolay mı
ckk ckk teşkkr edrmm ,, ne kadr olmLu şeyler yazmşsınız öle ..
öncelikle açıklamanız için teşekkür ederim.ben marmara üniversitesinde halkla ilişkiler okuyorum.seminerleri,okul kulubündeki çalışmaları,sosyal projelri elimden geldiği kadar kaçırmamaya çalışıyorum.ama artık bir iletişimci olarak daha fazlasını yapmak istiyorum.bir sonraki adım olarak benim için yurtdşı geliyor.bunun içinde öneclikli olarak pr sektörünün yaratıcısı ABD geliyor.sizin fikrinizi almak istediğim konuda bu zaten.sertifika programları var ve bunun yanı sıra iletişim okulları ayrrıca dil eğitimi+staj programları var.bunlardan hangisi benim için faydalı bunu merak ediyorum.
Bunlar imkan meselesi, maddi ya da manevi imkanlarının güçlü olması lazım. Artı olarak harcayacağın zaman var bir de gittiğinde gerçekten verimli olabilecekler mi? Bence zor zanaat bunlar, bun yerine içerde iyi iş yapan ajansların kadrolarını inceleyip, blog yazanlara ulaşıp, özellikle sektör tecrübelerini paylaşanlara, ne yazıp ne çizdiklerini iyice okumak lazım, anlamadığın yerleri onlara sorup, gidip onlarla tanışıp, bazı brieflere ulaşıp, kampanyaları incelemek, kampanyalar tasarlamaya çalışmak, ürettikçe eskileri beğenmez olmak daha verimli olur bence. Birde çok iyi bir okuldasın, çok iyi hocalarınız var, onları limon yerine koyup, suyunu sıkmadıktan, sıkamadıktan sonra ne amerika ne avrupa ne sertifika programları fayda vermez. 🙂 Ama ille gideceğim diyorsan, ingilizce seviyeni maalesef bilemiyorum ama Canada benim hep ilgimi çekmiştir, orası üzerine araştırmalar yaparsan iyi yerlere ulaşabilirsin…
çok teşekkür ederim:)
Ben kendimi toplum içinde ifade edemiyorum heycanlanıyorum yeri geliyo kekeliyorum ve söylemek istediklerimi söyleyemiyorum. Bu bende doğuştan var bunu düzeltmek için kitap okuyorum. Çok fazla değişiklik olmadı. Ne yapmalıyım?
tsk edrm
mrb HOCAM, AKLIMDA BIR SORU CEVBAP BULMADIM HALA.KPSS DE HALKLA İLİŞKİLER İÇİN AYRI BİR BÖLÜM VAR MI YA DA ATAMA NEYE GÖRE OLUYOR.ŞİMDİDEN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM EN KISA ZAMANDA CEVAP VERİRSENİZ ÇOK MUTLU OLURUM.SAYGILARIMLA…
ben ilk okul mezunuyum ama dısarıdan bıtırmek ıstıyorum kendımı gelıstırmek ıstıyorum bana yardımcı olurmusunuz nerden yola baslamalıyım evde oturmaktan cok rahatsız oluyorum benımde bıseyler yapmam gereklı dıye dusunuyorum cahıl kalmak ıstemıyorum lutfen yardımcı olurmusunuz tesekkur ederım
ben gerçekten de herkess gibi kendimi geliştirmek istiyorum ne bilim kobay olmaya bile razıyım benım sorunum yanlızken kendimi dusunduremiyorum arkadaşlarım yanımdayken onlardan fazla on planda bulunuyorum zaman zamn tıkandıgımdaysa alay konusu halıne bile gelebiliyorm kastettigimse herturlu arkadaşlarım var ve kımyasal kullandıklarındayse bile anlayır gorup beynınden gecenlere onlardan once bile cevap verirkrn kendi kendime yaramak istiyorum abi yaaa nolur, abi saolun ii akşamlar 😯 😯
ben diksiyon eğitimi konusunda sizden bilgi almak isterim.bikaç kitap önerirseniz sevinirim.
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Bloğunuzu yeni keşfettim. Zevkle okuyorum yazılarınızı. Bir halkla ilişkiler öğrencisi olarak yazılarınızı çok faydalı buluyorum. Tekrar teşekkürler.
Merhaba öncelikle bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
ben 2001-2003 yılı bankacılık ve sigortacılık bölümü ön lisans mezunuyum şuan da hiç bir iş yapmıyorum.bu yüzden de çok üzülüyorum,yazınız bana ışık tuttu.hedefimi belirledim lisans tamamlayıp aöf den smmm sınavına girmek istiyorum, inşallah başarabilirim hiç bir şey için geç değil dedim ve silkelendim şimdi çalışmaya başladım ama halkla ilişkiler alanında da kendimi geliştirmek istiyorum bu konu da netten araştırma yaparken sizin yazınızı tesadüfen okudum umarım şans bize de güler tekrar teşekkürler 🙂
hocam yazınızı çok beğendim. tezsiz yüksek lisans yapmayı düşünüyorum halkla ilişkiler ya da iletişim bilimleri arasında kararsızım.. sizce hangisini seçmeliyim?
cok guzel ve onemlı noktaları anlatmssız evet ama bu işe ilk basladıgımızda ne yapmamız gerekır bununda acıklamasını yapabılırmısız rica etsem sizden
ben tam bır halkla ılıskıler asıgıyım gelebılcek en ıyı sevıyeye gelmek ıstıyorumm onerdıgınız kotapları alıp okucam daha fazla biilgiye nasıl ulasabılıırım
merhaba öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum.ben gazi üniversitesi halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim.sitenizi
internette dolaşırken gördüm ve yazılarınızı okudum.diğer arkadaşlar gibi bende bölümüm ile ilgili fazla bir bilgiye sahip değilim.bu yüzden bundan sonra sitenizin devamlı bir takipçisi olacağım.
öncelikle yorum yazan arkadaşlara şunu söylemek istiyorum.bence reklamcı olabilmek için reklamcılık okumaya gerek yoktur.bu gün çoğu şirketin yönetim kadrolarına bakılırsa çoğu yönetici ilkokul veya lise mezunu.çoğu içinde bulunduğu mesleğin okulunu bile okumamış.bugün birçok reklamcı farklı bölümlerden mezun olmuş ve sonradan reklamcılık sektörüne atılmış ve başarılı olmuş insanlardır.başarılı olmalarının sebebi mesleklerini uygulamalı olarak yapmalarıdır . biz ise okulda sadece reklamcılığı teoride öğreniyoruz, uygulama adına hiçbirşey yok.bence bu bölümü 4 sene teoride okuyacağımıza 2 sene uygulamalı olarak okusak çok daha iyi olacağını düşünüyorum.
ama ben okul bittikten sonra iş bulma konusunda çok fazla sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. çünkü biz bu işin okulunu okuyoruz. uygulamada eksiklerimiz olsa bile o eksiklerimizi staj alarak giderebiliriz.
çok çok teşşekkürler zahmet edip yazmışssınız faydalı olacak 🙂
Halkal İlişkiler Ve Tanıtım bölümüne bu sene başlamış biri olarak şunu söylemeliyim ki daha derslere girmeden bölümümü sevdirdiniz bana aklımda çok fazla soru işareti vardı ama sayenizde geçti hepsi beni çok aydınlattınız araştırmaya yeni başlamış biri olarak ilk sizin yazınıza denk gelmem benim için büyük şans . çok teşekkür ederim makalelerinizi takip etmeye devam edecem lütfen sizde yazmaya devam edin. 🙂
Allah senden razi olsun kardesim herkes her sitede meslegi kotuluyor issiz kaldim diyor ama adamakilli kaynaklara baktigimda sorunun kendini gelistirmemek oldugu soyleniyor.Ki adamlar eglenerek universiteyi bitirmisler sonra issiz kalinca benim gibi adamlarin hevesini kiriyolar.Ben genel kulturunu surekli arttirmaya calisan cehaletin en kotu sey oldugunu dusunen ve surekli guncel olarak gazete haber dergi okuyan izleyen birisiyim.Bende kendimi gelistirince is degil isler bulucagima inaniyorum.Sozelim yuksek.Bu sene uniye basliycam insallah.Uniden sonra Askerligi aradan cikarip yuksek lisans yapicam.Veya yuksek lisansdan sonra askerlik yapicam askerlik aradan cikmali o onemli.Tabi bu 6 7 yillik sure zarfinda hem ingilizcemi gelistiricem hemde delicesine kitap okuycam.Gerisine yuce Allah ben sizin rizkiniza kefilim diyor fazla soze gerek yok 🙂
Ben bir öğretmenim gelişen ve değişen sistemde insanlarla ve öğrencilerimle ilişki kurmada zorlanıyorum .Bu konuda ne tavsıye edersiniz.
Yeditepe üniversitesi halkla ilişkiler tanıtım bölümü öğrencisiyim.Bu blog’a tesadüfen denk geldim.Aslında ben nasıl ve nereden başlayacagımı tam olarak bilemiyordum.Bir kaç kitap önerilerinizi bölüm başkanımız Pelin HÜRMERİÇ de önermişti.Benım için kesınlikle faydalı oldu gündeme yakın olmak istiyordum hatta bunun yanı sıra bazı dergilere de üye olmak istiyorum.Teşekkürler…