Sosyal Medya İletişimin Olması Gereken Altyapısı

sosyal medya iletisimi

Yukarıdaki görsel benim birçok sunumumda yer verdiğim bir altyapı haritası. Üniversitelerde halkla ilişkiler, reklamcılık, pazarlama gibi lisans eğitimi alan arkadaşlarımız kaçar kere şu görseldeki maddeleri içeren kampanyalar, projeler hazırladılar bilmiyorum ama ben öğrenciyken çok kere hazırlamıştım. Çünkü bize öğretilen şekilde yapılan tüm iletişim faaliyetlerinin bir hedef kitlesi, amacı, ölçümlemesi, içerik detayı vb. özelliklere sahip olması gerekmekteydi. Bugün gelinen noktada yapılan sosyal medya iletişimlerinde ise maalesef bu nitelikleri bulmak pek mümkün değil. Bunun birçok sebebi vardır elbet ama benim gözümde sosyal medya iletişiminin facebookta sayfa açmaktan, twittera girdi yapmaktan öte bazı özelliklere/incelemelere sahip olması gerekmektedir.

1-      Brand Promise DNA – Markayı DNA’sına kadar tanımak;

Burada sosyal medya iletişimi yapan arkadaşlarıma, ajanslara büyük bir görev düşüyor. Öncelikle yönetimlerini yaptıkları markaları çok iyi tanımaları gerekiyor. Özellikle halkla ilişkiler eğitimi alan arkadaşlar iletişim kampanyalarında birincil ve ikincil araştırmaların nasıl yapıldığını iyi bileceklerdir.

2-      Stakeholders/Influencers/Brand Ambassadors – Paydaşlar/Etkileyiciler/Marka Elçileri

Her markanın dolasıyla markaların yaptığı iletişim çalışmalarının da bir hedef kitlesi vardır. Ben her zaman markanın ilk hedef kitlesinin (müşterisinin) çalışanları olduğunu düşünürüm. Eğer sosyal medyada da çalışanlar, paydaşlar birincil etapta birer marka elçisi edasıyla marka hakkında olumlu konuşturulabilirse yaratılmak istenilen WOM’un ilk adımı atılmış olacaktır.

3-      Community – Topluluk

Marka olarak sosyal medyada olsanız da olmasanız da markanız hakkında konuşan ya da sizin direkt hedef kitleniz içinde olanlar internette yer alıyorlar. İşte önemli olan nokta, bu kişileri nasıl bilinçli bir marka topluluğu haline getirebileceğinizin ön araştırmasını yapıyor olmanız.

4-      Mesarument and ROI – Ölçümleme ve Yatırımın geri dönüşü

Hiçbirimiz sosyal medyada yer alan marka sayfalarının bedava yönetildiğini, oradaki çeşitli kampanyaların ücretsiz yapıldığını düşünmüyoruz değil mi? Sayfa yapılandırılmasıyla başlayan süreçte her atılan adımın belirli bir katma değeri var. Peki yaptığımız bu ödemelerin geri dönüşü ne ya da neler olacak, biz burada yapılan faaliyetleri neye göre ölçümleyeceğiz? Bence bunlar sorulması gereken önemli sorular arasında yer alıyor! Ya sizce?

5-      Social Media Objectives – Sosyal medya hedefleri

Peki burada yapacağımız iletişim faaliyetlerinin hedefleri neler olacak? Ne yapmayı hedefliyoruz? Satış yapmayı, yeni müşteri kazanmayı, marka bilinirliğini arttırmayı ya da sırf rakipler varda diye burada paylaşımlar yapmayı…

6-      SWOT Analysis – Swot Analizi

Her markanın genel olarak kendine ait bir SWOT analizi çalışması vardır. Biz üniversitedeyken her iletişim kampanyası için de SWOT analizleri yapardık. Bunlar markanın o iletişim faaliyetindeki güçlü ve zayıf yanlarını, sahip olduğu fırsatları ya da karşılaşabileceği tehditleri içerir nitelikteydi. Swot’u geçtim acaba şu gün sosyal medyaya adım atarken karşılaşabileceği tehditleri düşünen kaç tane marka var?

7-      Social Media Research + Monitoring – Sosyal Medya Araştırması ve Tarama Takip

Bu görseli ben hazırlıyor olsaydım bu iki maddeyi birinci maddenin içine eklerdim. Çünkü bu iki bölüm, hem birincil, ikincil araştırmada hem de mevcut durum analizini çıkartmada ve iletişim planını bunun üstüne oluşturmada büyük fayda sağlayacaklardır. Özetle; marka sosyal medyada olsa da olmasa da kişiler internette onun hakkında ne konuştuğunu size gösterecektir.

8-      Content Planning – İçerik Planlaması

İçerik özellikleriniz ne olacak? İnsanlara sosyal medyada ne söyleyeceksiniz? Neyi nasıl söyleyeceksiniz? Bunlar önemli detaylar.

9-      Guidelines & Training – Kurallar, yol haritası ve uygulama

Bu maddenin detaylarını da sizlerden bekliyorum. Sizce markaların sosyal medyadaki kuralları, yol haritaları ve uygulamaları nasıl olmalı?

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Sosyal Medya İletişimin Olması Gereken Altyapısı” için 4 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial