Reklamın kötüsü, iletişimin iyisi!

Reklamın iyisi kötüsü olur mu?

Sorusu iletişimciler ve iletişim müşterileri arasında yaygın bir sorudur. Birçok iş bilmez kişi de buna halk ağzıyla; ‘reklamın iyisi kötüsü olmaz’ şeklinde cevap verir ya da bu mantıkla düşünür. Ama bu düşünce yanlıştır. Çünkü reklamın iyisi kötüsü olur.

Bunun için birçok sebep sayabilirim.

–         Kurum mantığı bakımından kötü reklam.

–         Strateji bakımından kötü reklam.

–         İletişim dili bakımından kötü reklam.

–         Çekim bakımından kötü reklam.

–         Hedef kitleleme bakımından kötü reklam.

–         Kurum kimliğiyle uyuşmayan reklam.

–         İtibara zarar verici reklam.

–         Metin bakımından kötü reklam.

–         Tasarım ve dizayn bakımından kötü reklam.

–         Seslendirme bakımından kötü reklam.

–         Yanlış reklam yüzü seçimi bile bir reklamı kötü yapabilir.

Şimdi olayı bir adım öteye götüreyim. Sadece reklamın mı kötüsü olur? Kesinlikle hayır! Bir pazarlama kampanyası da, PR kampanyası da, dijital iletişim planı da, bir etkinlik ve etkinlik yönetimi de, sosyal medya sayfa yönetiminin de vb. iyi ya da kötü olabilir.

Siz hiç duymadınız mı kötü bir kriz yönetimi iletişiminin markayı daha büyük bir krize adım adım götürdüğünü hatta kriz yarattığını…

Çünkü her adımıyla düşündüğümüzde iletişimin iyisi kötüsü olur.

Çünkü ajansın, danışman firmanın, iletişimcinin iyisi kötüsü olur.

Bunun bir tık ötesinde nasıl ki çuvaldızı kendimize batırıp ajansın, iletişimcinin kötüsü olur diyebiliyorsam kurumsal tarafın da, müşterinin de iyisi kötüsü olur. Onlar ne kadar iş bilmez ve kötü olurlarsa, kimi zaman ajansı sırf parayı onlar veriyorlar diye kendi istekleri doğrultusunda kötü bir işi yapmaya zorlayabiliyorsa müşteri tarafının da kötüsü olmaya ve kötü iletişim kampanyaları yapılmaya devam edecektir.

 

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Reklamın kötüsü, iletişimin iyisi!” için 5 yorum

  1. Zaten Türkçe’ye bambaşka çevrilmiş bir cümle bu. Reklamın değil, tanıtımın iyisi-kötüsü olmaz orijinali. Büyük büyük insanların büyük bir kısmı bile derslerinde bu şekilde anlatmıyor. Reklam başka, tanıtım başkadır. Sevgi, saygı 🙂

  2. Ben de cümleyi; “iletişimin iyisi kötüsü olur” diye yeniden tanımladım… Sevgi ve saygı bizden Yiğit’im…

  3. Kesinlikle daha uygun senin dediğin Erdal. Oraya “kurbağa” bile konabilir. Ama reklam bambaşka bi hadise. Dabi Dabi reklamlarını kim hatırlar? Ama Dabi Dabi diye bi marka olduğunu konuyla az ilgili herkes bilir. Böyle durum. Bir iletişimci reklamın iyisi kötüsü olmaz dememeli. Alanında, sokaktaki insandan fazlasını söyleyebilmeli insanlar. Bu arada cümlenin orijinalini Pazarlamaya Giriş dersimizde Selin Türkel’den duymuştum seneler önce. Kendisinin nezdinde tüm hocalarımıza selamlarımı sunarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial