Dijitali Bilmiyorsanız, Yarın Var Olamayacaksınız!

Geçtiğimiz günlerde bir vesile bir etkinlikten haberim oldu, daha doğrusu bir arkadaşım Erdal’cım böyle bir etkinlik var, ilk gününe katılmaya ne dersin diye beni davet etti. Yoğun programımdan dolayı katılamayacağım ama etkinlik daha doğrusu organize edilecek sempozyumun ilk günündeki konular ilgimi çekti.

Öncelikle etkinlikten bahsedeyim, etkinliğin adı 19. İTÜ Endüstri Mühendisliği Öğrenci Sempozyumu. Bu etkinliğin organizasyon takımını bütünüyle tebrik ederim. Dolu dolu bir organizasyon şablonu çıkartmak, sonrasında bu kadar usta ismi bir araya getirmek gerçekten güzel iş. İTÜ olmak ya da İTÜ’lü olmak bu olsa gerek.

Ben etkinliğin ilk günü üzerine bir şeyler yazmak istiyorum. Bu etkinliğin ilk gün programına baktığımızda;

–          Dijital İletişim Nedir?

–          Dijitali bilmiyorsanız, yarın var olamayacaksınız!

–          Sosyal Medyada İmaj Yönetimi

–          Yolun Başında Kariyer Koçluğu

–          Türkiye’deki Online Reklam Platformları ve Gelişimi

gibi başlıklar benim çok dikkatimi çekti. Etkinlik genel olarak herkese ve her bölümden her üniversiteden tüm öğrencilere açık. Herkese açık olmasının yanında şu an için düşündüğümde (belki yanılıyor olabilirim) iş dünyasından, profesyonellerden öte öğrenci arkadaşlarımın katılım göstereceği ve çoğunluk sağlayacağı bir etkinlik olacağı kanısındayım. Yazımı da bu düşünce üzerine inşa ediyorum. Şimdi başlıkları kendimce ele alacağım;

–          Dijital İletişim Nedir?

Fırsat bulduğum her mekanda ya da yazımda iletişim öğrencilerine seslenerek dijital iletişimin, sosyal medya iletişiminin değer kazanacağını ve bu alanı yani interneti çok iyi bilmelerini söyledim. Çünkü eğer burayı bilirlerse ileride geleneksel PR ya da reklama oranla daha kolay iş bulup çalışabileceklerine inanmaktayım. Ama genç iletişimcilerin yanında ileride firmaların kurumsal taraflarında yönetim kadrolarında yer alacak olan endüstri mühendisleri, etkin işletmeciler de bu iletişim kanalı çok iyi bilmeliler belki burada iş yapmak için değilse de yarın reklamveren tarafında kazık yememek için ‘dijital iletişim nedir?’ sorusundan çok daha öte bu kanalı zihinlerine sindirmiş olmalıdırlar.

–          Dijitali bilmiyorsanız, yarın var olamayacaksınız!

Dijitali bilmiyorsanız, yarın var olamayacaksınız! Ne kadar güzel bir oturum başlığıdır, konuşmacılar içerisinde dijital iletişim sektörünün iyi isimlerini gördüm, bu sunumu kim gerçekleştirecekse arkadaşlara gerçekten faydalı bilgiler ya da güzel bir vizyon kazandıracaktır. Yanlış bilmiyorsam, endüstri mühendisliği; makine, ziraat, inşaat vb. mühendislikler gibi teknik işlerden öte daha çok yönetim kadrolarına, pazarlama, satın alma vb. departmanlara eleman yetiştiren bir bölüm. Mezun olacak iletişimci arkadaşlarıma hep sorduğum bir soruydu; (örnek konuşma)

–          ‘ileride ne olmak istiyorsun?’

–          metin yazarı

–          hmm güzel, niye?

–          parası güzel,

–          oh oh ne güzel,

–          peki hangi ajansta bu alanda kadro var,

–          bilmem ki,

–          benden sana abi tavsiyesi, metin yazarlığı yıllandıkça tecrübe kazanılan bir alan ve emekli olunmayan. Şu an emin ol çok iyi bir yetenek değilsen tüm köşeler tutulu.

–          Peki ne yapmalıyım?

–          Diğer mezunlardan bir farkın olmalı, dijital iletişimde kendini geliştirmeye ne dersin?

Aslında durum yönetimsel kadrolar için de çok farklı olmasa gerek, kurumsal iletişimi birçok yönetici biliyor, halkla ilişkileri ezberlediler, reklam ajanslarına nasıl briefler vereceklerini öylesine iyi biliyorlar ki ama her ne hikmetse dijital iletişime ya da sosyal medyaya bir türlü alışamadılar. Ey genç arkadaşım, zaten zehir gibi bir teknik bilgiye sahipsin, sadece ona bir iki rötuş yapıp kendini geliştir ve diğerlerine göre bir farklılık ve şirketler için farkındalık yarat.

 –          Sosyal Medyada İmaj Yönetimi

En can alıcı konu bu olsa gerek ama burada öğrenci arkadaşlara kesinlikle sosyal medyada kurumsal imaj yönetiminden öte ‘sosyal medyada bireysel imaj yönetimi’ anlatılmalı. Niye mi?

Birçok üniversite öğrencisi arkadaşımız sosyal medya üzerinde bıraktıkları ayak izleriyle kendi elleriyle kendi imajlarına zarar veriyorlar da o yüzden.

Ülkemizde yıllardır süren davalar var, buradaki birçok kişinin telefonları dinlenmiş, bilgisayar logları ele geçirilmiş vesaire. Gün geldi iki kişi arasında şifreli olsa dahi yapılan konuşmalar bu insanların önüne delil olarak konuldu ve suçlu bulundular velev ki suçsuzlar uzun sürelerdir cezaevlerinde bir şekilde cezalandırılıyorlar.

Bu örneğimden ne çıkartılabilir?

Cep telefonu mesajlarını babanız okuyor mu?

Ya da siz telefonla konuşurken anneniz odaya girse ne yaparsınız?

Vb.

Bunlar yapılmaz değil mi? Anne baba dahi olsa sizin iletişim hakkınıza ya da özel hayatınıza saygı göstermesi lazım.

Peki biz öyle büyüdük, yeri gelince anne ve babadan dahi saklanılan şeyler bugün twitter’da , facebookta nasıl oluyor da ulu orta konuşuluyor, yüzlerce insanın önüne dökülebiliyor. Hem de Türkçemizden nasibini almamış en lakayıt kelimelerle. Vb.

Annen soruyor kızım/oğlum nereye gidiyorsun?

El-cevap:  arkadaşlarla biraz dolaşıp geleceğim annecim. 10 dk sonra forsquare üzerinden bir barda check-in!

Niye arkadaşların senin cool olduğunu, gezip tozduğunu görsünler.

Ben bu örnekleri çoğaltırım size. Ama gerek yok sadece şunu bilin; yarın iş başvurusu yapacağınız şirketlerin İK’cıları ilk olarak adınızı google ye sorup bakalım neler yazmış, neymiş, ne değilmiş bu genç diyecekler ve oradaki paylaşımlarınız gerçekten etkili şeyler değilse, o zaman pişman olmayıp sadece beni hatırlayın…

–          Yolun Başında Kariyer Koçluğu

Bu oturumu sunacak kişi de benim yukarda yazdığım cümlelerle sunumunu süsler ve sosyal medyada imaj yönetimi ile bütünleşik ilerse benim gözümde 30-35 dk’da yapabileceği en iyi koçluğu yapmış olur.

İlk günün son etkinliğine değinmeyeceğim ama eminim ki o sunumda da faydalı bilgiler paylaşılacaktır. Ben bu yazımda ‘kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla’ atasözüme ithafen endüstri mühendisleri üzerinden konuştum ama sözlerimin çoğu herkesedir.

 Şimdiden iyi ve etkin bir organizasyon olmasını dilerim.

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Dijitali Bilmiyorsanız, Yarın Var Olamayacaksınız!” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial