Lider, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilen, bu amaçlar için onları etkileme, harekete geçirme yetenek ve bilgilerine sahip kişidir. Bu açıklamadan da anlaşılabileceği gibi liderliğin esasını başkalarını etkileyebilme ve onları davranışa yönlendirebilme oluşturmaktadır. Kısacası lider, başkalarını etkileyebilen, nereye, nasıl gidileceğini gösteren, hedef ve misyon koyan yani yol gösteren bir kişidir.
Başka bir anlamda liderlik; insanları peşinde götürebilme ve onlardan yapmalarını istediği şeyleri kendi istekleri ve işbirliği ile yaptırabilme sanatıdır. Kişileri sınıflandırma, özendirme, esin verme ve Amaç-Hedef belirleme yeteneği ve becerisidir.
İnsanlar grup halinde yaşayan sosyal nitelikli canlılar oldukları kadar oluşturdukları grupları yönetecek ve hedeflerine götürecek liderlere de ihtiyaç duyan varlıklardır. Birey kendi arzu ve ihtiyaçlarından bir kısmını gerçekleştirmek, kişisel hedeflerine erişebilmek için bir gruba ihtiyaç duyar ve grup halinde hareket etme zorunluluğu hisseder. Yalnız insan zayıftır, güçsüzdür, cesaretsizdir, arzu ve enerjileri azalmış, korkudan yetenekleri büzüşmüş durumdadır.(1)
İnsanları belirli hedeflere götürebilmek için bu hedeflere ulaşmada onların sağlayacakları kişisel arzu ve ihtiyaçlar ile çıkarların neler olduğunu takip etmek, daha sonra da bu insanları bir grup etrafında toplayarak güçlerini, cesaretlerini, arzu ve enerjilerini arttırmak gerekir. Grubu oluşturacak insanların bireysel çıkarlarını somut olarak belirlemek güç ise bu takdirde onların milli duygularına, müşterek olan sosyal, ahlaksal ve dinsel değerlere hitap etmek gerekecektir.
Belirli amaç ve hedeflere yönelmiş insan gruplarının oluşturulması ve harekete geçirilmesi her insanda kolay kolay bulunmayan ayrı bir beceri ve ikna etme yeteneklerini gerektirmektedir. Liderlik konusunda ortaya atılan birçok tanımlar incelendiği ve bir sentez oluşturmaya çalışıldığı takdirde bu kavramı, bir grup insan belirli amaçlar etrafında toplayabilme ve bu amaçları gerçekleştirmek için onları harekete geçirme yetenek ve bilgilerinin toplamıdır diye tanımlayabiliriz.(2)
[1]1- Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Liderlik Tezi, Yeşim Ziya Aslanalp sf:2 Muğla 2002
[2]2- Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Liderlik Tezi, Yeşim Ziya Aslanalp sf:2 Muğla 2002
Bu durumda sende de liderlik vasıfları göze şarpıyor diyebilir miyiz? Bence diyeRiz ^-^
eyvallah ablcaım, bu yazıyı kendime ithafen eklememiştim asıl amacım okuduğum tezlerden bulduğum noktaları ki halkla ilişkiler ve genel olarak iletişimle bağlantılı noktaları bilimsel olarak paylaşmak 🙂 ama bu özelikleri taşıdığımın bende farkında değilim dersem yalan olur hani 🙂
evet lider olduğunun farkına varmadan farkında olduğun için lidersin bravo sana valla=)
bunlari wikipedia.org’da da paylaşırsanız çok sevinirim.
uf ya cevabı yok 🙁
lider kimdiri açtık ama cevabı yok ama offfffff_