İşi Uzmanına Bırakmak Lazım – İnternet Reklamcılığı

Sevgili ağabeyim Hamza Şamlıoğlu dün akşam bloguna İşi Uzmanına Bırakmak Lazım başlıklı bir yazı yazmış. Yazının içeriği bizim de merak konularımızdan ve işimizin bir parçası olan SEO konusu ile ilgili olunca hemen girip okumak istedim. Seo dediğimiz konu dijital iletişimin en önemli noktalarından biridir. Yazıyı girip okurken, bitmesine yakın sağ taraftaki reklam alanında

sol tarafta göreceğiniz reklam ile karşılaştım. Google reklam sistemi tarafından sağlanan bu reklam içeriği, geçtiğimiz günlerde Malatya yöresel ürünleri üzerine yaptığım aramalar ve site ziyaretleri üzerine bana gözüküyordu. Bu sebeple doğru reklamdı ve doğru kişiye ulaşmıştı. Dijital reklamcılık da aynı SEO gibi, sosyal medya iletişim faaliyetleri gibi bir bütün düşünüldüğünde dijital iletişimin olmazsa olmazları arasında. Geleneksel reklam işleri ve bütçeleriyle de kıyaslayınca çok daha uygun ve her seviyedeki işletmeye de uygun. Ör: Kayisiiste.com 🙂

Sitedeki iletişim bilgilerinden gördüğüm üzere Malatya Battalgazi’de bulunan bu markamız güzel bir fikirle bu işe girişmiş, Bir e-ticaret sitesi yaptırmış, sosyal medya iletişimi yapıyor, ee üzerine reklam da yapıyorlar. Böyle bakınca bir sıkıntı yok, tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Hatta geçmiş dönemde yazdığım Sosyal Medya İle Yerelden Evrensele İletişim Örneği: Tostçu Mehmet yazım da olduğu gibi bununla gurur duyarım. Çünkü cirosal büyüklüğünü, ticari hacmini bilmesem de Malatya’daki güzel bir ağabeyimin markası bana ulaşıyor ve beni buradaki kuruyemişcilere muhtaç etmeden kendi ürününü satmaya çalışıyorsa bu benim için başarıdır. Ticaretleri bereketli olsun.

Teakolik.com ‘dan çıkıp bir haber sitesine de gittiğimde Kayisiiste.com’un Malatya Köy Peynirli reklamı benimle birlikte geldi. Gittiğim site: Hurriyet.com.tr

Reklamın dikey halinde yakalanan logolu ve başarılı görsel formatı yatay halinde yakalanamamasa da reklam yine burada benimleydi. Ve kendine tıklatmayı bu sefer başardı. 🙂 Bu reklam özelinde tık başına maliyet ne kadardır şu anlık bilmiyorum ama 0.10 kuruş da olsa 1,7 TL de olsa nihayetinde benim tıklamam ile bu marka bir ücret ödedi. İşte belki de dananın kuyruğunun koptuğu an da, işi uzmanına bırakmak lazım diyeceğimiz nokta da burada ortaya çıkıyor.

Nasıl mı? Bu reklama tıklanılarak gidilen ilgili site sayfasında herhangi bir içeriğe maalesef ulaşılamıyor.

Bu da yukarıda yazdığım “ama 0.10 kuruş da olsa 1,7 TL de olsa nihayetinde benim tıklamam ile bu marka bir ücret ödedi.” bölümündeki ücretin yüksek ihtimal ile çöpe gittiğini gösteriyor. Çünkü yapılan araştırmalar dijital iletişimcilere der ki, bir müşteriyi siteye çekmek zordur, velev ki çektin ona istediği içeriği hemen ver yoksa onu kaçırırsın, dijitalde ne yapıyorsan yap ne kadar az tık ile işini halledersen o kadar iyi olur.. vb. Bu ne demek, “Kayisiiste.com ‘un reklamına tıklayıp, sitesine gelenlerin muhtemelen %99 ‘u site içinde ikinci bir yere daha tıklamadan sayfayı kapatacaktır.” demek. Diğer taraftan da bu işi yapan her kimse, belki bir marka yöneticisi, belki bir ajans, belki bir yeğen ya da amcacocuğu vb. her kimse o kadar da işin uzmanı değil demek.

Dijital iletişimin, dijital pazarlamanın, daha havalı ismiyle digital marketing ‘in ya da daha basite indirgenmiş haliyle sosyal medya iletişimi gibi konuların en büyük handikabı bu gibi geliyor bana, adam akıllı müşteri tecrübesine, bütçe yönetme tecrübesine, müşteri ilişkileri yönetme tecrübesine ya da kıyadan köşeden bir ajansta çalışıp mutfak tecrübesine sahip olmayan bir çok kişi bu sektörde iş yapabiliyor, uzmanım diyebiliyor, o kişiler kendilerine ne derse desin olan o kişilere inanıp iş veren ve bu bütçeleri ödeyen kişilere oluyor. Bu da günün sonunda sektöre ve sektörde emek verenlere küskün, güvenmeyen müşteriler olarak geri dönüyor.


Buradan sonrası konudan bağımsız artık, madem ben Sevgili Hamza Şamlıoğlu’dan esinlendim, eskiden bir oyun oynardık, bunun adına da Mim’lemek derdik, buradan bir yazı akımı başlatalım ve bazı blog yazarı arkadaşlarıma sizin “İşi Uzmanına Bırakmak Lazım” dediğiniz konular nelerdir diye soralım bakalım, onlar nasıl yazılar yazacaklar. Mümin Erakbaş  Mesut Turan İsmail Emrah Demirayak ve Teakolik’in yazısında da ismi geçen Sevgili Ömer Akgün konuyla ilgili olarak yazılarınızı bekliyorum. Saygı ve sevgilerimle.

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“İşi Uzmanına Bırakmak Lazım – İnternet Reklamcılığı” için 2 yorum

  1. Erdal bey tebrik ederim. Her satırı bilgi dolu. Gönlünüze, kaleminize sağlık.

  2. Yarım hoca dinden yarım doktor candan. İş bilenin kılıç kuşananın demiş atalar 🙂 teşekkürler erdal.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial