MEDENİYETLER ÇATIŞMASI ve dünya düzeninin yeniden kurulması. Bu kitap Samuel P. Huntington’un 1993 yılında Foreign Affairs adlı dergi de ki yazmaya başladığı ‘Medeniyetler Çatışması mı’ adlı bir makalenin büyük ilgi görmesi sonucunda tezleşip kitaplsmış hali. Kitap hakkında onlarca prof’un, doçent’in, araştırmacının, çok güzel ve geniş değerlendirmelerini tartışmalarını bulmak mevcut.Onlar dururken benim burada kitap değerlendirmesi yapmam,gerçekten abest kaçar.
Bu kitap öyle, benim yaptığım gibi yani roman gibi ele alınıp okunacak bir kitap değil. İçinde boğulursunuz benden söylemesi. Ama hani derler ya hatır için çiğ tavuk yenirmiş, varsın kafa patlata patlata bir kitap okunsun çok mu? Aslında çok önce okuyacaktım ama yazın sınavlardı, ameliyattı filan derken, bi 10 gün önce anca bitirebildim. Şimdi sırada fukuyama‘nın bir kitabı var inşallah.
Dedim ya kitap derin kitap, 5 bölümden oluşuyor ve yaklaşık 484 sayfa okuma alanına sahip, artık olarak yaklaşık 50 sayfa notlar bölümü var.Ben kitabı cem kitabevinden aldım. Etiket fiyatı 32 ytl ama güzellik yapıyorlar fiyatta.
Kitap’ın arka sayfasında bence satış politikasından dolayı, Başbakanımız R.Tayyip Erdoğan’ın bazı sözleri yer alıyor.
‘Avrupa Birliği, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlarsa Medeniyetler Çatışması’nın bir realite olmadığını, medeniyetler arası uyumun mümkün olduğunu İslam dünyası görecektir’ R.T.Erdoğan’ın Wall street journal’a vermiş olduğu röportajdan.
Yine;
Huntington’un bir numaralı ortağı olarak sayabileceğimiz Fukuyama ise kitap hakkında; ‘Alanında çok çarpıçı bir kitap.Günümüzde yaşanan uluslar arası siyasi entrikaları anlamamızı sağlıyor’ diyor.
Medeniyetler Çatışması içeriği,detayları ve reddi hakkında ki birçok bilgiye Wikipedia aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Ama bu beni sarmaz derseniz derinsular.com’da güzel bir kitap analizi yapılmış.
Eh artık olmadı google’ye bir zahmet ‘medeniyetler çatışması’ yazıverin, tabi benim siteme direk olarak gelmediyseniz…
bu kitap benim üniversite hayatım boyunca ömür törpüm oldu. her sene bir hoca mutlaka bu kitabın bir yerinden sorumlu tutardı bizi. bir de bunun zıddı bir adam var. fukuyama. o da ömür törpüsüdür.
Hocam bu kitap üzerinde tecrübelisin desene.. Abi şimdi bundan sonra fukuyama’nın bir
kitabını okuyacağım, sen şimdi huntington’un zıddı demissin ama bunlar hep ortak çalışmıslar
birlikte editörlükler filan yapmışlar. ben o yüzden yukarda ortağı yazdım ama
fukuyama yı bilmiyorum acıkcası… artık okuyunca tanıcaz 🙂
şimdi durum şöyle hepsi aslında aynı pisliğin laciverti oluyorlar.
bunlar amerikada güvenlik konseyi üyeleri oluyorlar.
fakat gelecekle ilgili düşünceleri bakımından zıddı diyorum.
fukuyama derki tarih bitti artık hiçbirşey olmayacak diyor.
hungtington da diyor ki olur mu öyle şey ideolojiler çarpıştı, ekonomiler çarpıştı, sıra geldi medeniyetlere. artık herkes susacak medeniyetler konuşacak. ki bu durumu bugün çok rahat görebilmekteyiz.
Simdi bu medeniyet catismasini basitce Bati ve Islam catismasi olarak gorup Afganistandaki savasa uygulayabilirmiyiz acaba?