Misafir Görüşler, Genç Profesyonellerden Genç İletişimcilere Tavsiyeler 1

Bundan sonra fırsat buldukça iletişim sektöründe profesyonel olarak

çalışan iletişim fakültesi mezunu genç arkadaşlarımla halihazırda iletişim fakültesinde okumakta olan arkadaşlarıma faydalı olacağına inandığım mini söyleşiler yapacağım. Bu doğrultuda ilk konuğum ZEGO İletişim Stratejileri Merkezi’nde İletişim Uzmanı olarak çalışan Ali  Yıldırım.

Ali, ben seni tanıyorum ama arkadaşlarımızın da seni tanıması için öncelikle kendinden bahseder misin?

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünden Haziran 2011’de mezun oldum. Üniversite sürecinde, bir yıl Belçika Gent Üniversitesi İletişim Bilimleri bölümünde değişim öğrencisi olarak eğitim aldım. Yeni teknolojiler üzerine aldığım dersler gerçekten bana büyük faydalar sağladı. Akabinde, mezun oldum. Üniversite hayatım boyunca, iki farklı halkla ilişkiler ajansında staj yaptım. 1 yıl part time olarak Samsung ve Packard Bell’de saha satış sorumluluğu yaptım. Bu beni olgunlaştıran bir süreçti. Daha önce Yine Asus Türkiye’de 6 ay çalışma fırsatım oldu. Şu anda ZEGO İletişim Stratejileri Merkezi’nde İletişim Uzmanıyım. Puratos Türkiye ve myCARGO, myTECHNIC markalarıyla ilgileniyorum.

Ajansların yeni mezunlardan ilk beklentileri sence neler?

Sektör temsilcileri, bir adayın öncelikle üniversiteyi nasıl geçirdiklerine bakıyorlar. Ajans deneyimi var mı? Medyayı yakından tanıyor mu? Gazete, dergi, TV programlarını yakinen takip ediyorlar mı? Markaların medyaya yansıyan iletişim stratejilerini, krizlerini, birleşme ve ortaklıklarını biliyorlar mı? yani; tüm sosyal, ekonomik, politik gündeme hakim mi? onu sorguluyorlar. Ajansta, iş görüşmesinde ilk soru her zaman hangi köşe yazarını okursunuz olur. Unutmayın.

Yeni mezunlara ya da mezun olacaklara senden tavsiyeler istesem;  

Yeni mezunlara tavsiyem; okul sürecini çalışarak geçirmeleri, mutlaka ajanslarda staj yapmaları, politik, ekonomik ve sosyal gündeme hâkim olmalarıdır. Girişken, sorgulayıcı, sözünü sakınmayan ve idealist olmalarının birer avantaj olduğunu bilmeleridir.  Birçok ajansta yeni mezun birisi, stajyer görünümünde işe başlar; fakat kısa sürede kendini gösterebilirse, bir markanın temsilcisi pozisyonuna erişir. Bu tamamen ortaya çıkardığı fayda ile ilgilidir.

Ajansların yeni mezunlara bakış açısı sence kaç derece;

Ajansların yeni mezunlara bakış açısı, onun tamamen kendini nasıl yetiştirdiği ile alakalıdır. Eğer yeni iletişim teknolojilerini hayatına dâhil ettiyseniz, cari açık-enflasyon-ithalat-ihracat-gelir-gider gibi makro ekonomiden haberdarsanız, Avrupa Birliği nedir, ne işe yarar bilip, iletişimin bir adım ötesine geçebilmişseniz, 10 gazeteden 10 köşe yazarı sayıyorsanız, sektöre değer katmak için bir şeyler yapıyorsanız değer verilmeniz için ilk adımı atmışsınızdır. Sonrasında geriye sahip olduğunuz bilgiyi işlerinize nakış gibi işlemek düşüyor.

Kendinize ve bilginize güvenin, yolunuzda da o güvenle ilerleyin.

 **

Evet, arkadaşlar Ali’nin görüşleri bu yönde bence sektörümüzü başkalarına kaptırmamanız için herkes adına buradan çıkarılacak dipnotlar mevcut.

Herkese iyi düşünmeler!

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial