Personel veli nimetimizdir…

Bu cümle müşteri veli nimetimizdir olmalı mı yoksa? Bence o eskidendi 🙂

Evet efenim yine geldik nacizane bir pazarlama yazımıza. Böyle yaza yaza daha güzel yazılar çıkaracağım kanısındayım. Geçtiğimiz günlerde satış tutundarma eşit değildir indirim diye bir yazı yazmış ve gelecek günlerde bu serinin devamını getireceğimi belirtmiştim ve vol2 olarak bugün bu yazıyı yazma niyetindeyim.

Efenim pazarlamanın kendi içinde çeşitli bileşenleri var. Pazarlama deyince aklımıza ilk gelen şey 4P’dir. 4P eşittir product (ürün), price (ücret), place (yer) ve promotion (promosyon) bunların hepsi teker teker uzun uzun yazılar  oluşturabilecek nitelikteler. Ve belki bir gün bunları da yazmak nasip olur.

Neyse bundan önce ki yazım satış tutundurma faaliyetlerinin müsteri odaklı hizmetleri üzerine olmuştu. Şimdi yazacağım yazı ise satış tutundurma faaliyetlerinin PERSONEL üzerine uygulanan hizmetleri ile ilgili olacak. Satış tutundurma (sales promotion) ;  bütünleşik pazarlama iletişimi karması (integrated marketing communications mix) ‘nın  5öğeseniden biri.  Ve satış tutundurma kendi içinde 3 ana merkeze ayrılıyor. Bunlardan bir önceki yazımda bahsetmiştim. Ama bu 3 ana merkezden biri, personel odaklı satış tutundurma faaliyetleri.

Modern ticari hayatta artık pazarların kızısması, rekabetin her geçen gün artması, ürün portföylerinin git gide genişlemesi üzerine şirketler  ürünlerini tutundurabilmek, şirket şöhretlerini koruyabilmek adına çeşitli faaliyetler uygulamakta. Bunlardan biride şirket çalışanlarına kendilerini önemli hissettirebilmek, onların şirketin birer malı olmaktan çok şirket için hayati önem taşıyan nesneler olduklarını hissettirebilmek gibi faaliyetler.

Bunları nasıl mı yapıyorlar peki?

Çalışan olarak sizler düşünün; Sizin maaşınızı her ay geçiktiren bir firma mı yoksa her yaptığınız şatış için size prim veren mi, ya da ikramiyelerinizi dahi günü gününe ödeyen mi? Size sigorta yapan bir şirket mi sizi daha çok önemsiyordur, sigorta yapmayan mı?  Size şirkete ulaşım imkanları sağlayan şirket mi size daha çok imkan tanıyordur, ne hali varsa görsün, dünyanın maaşını veriyoruz bir de yol hizmeti mi vereceğiz diyen mi?  Her hangi bir konuda sizi bilgilendirmek için eğitimler, seminerler, ileriki seviyede kısa süreli tatiler vb düzenyen bir firma mı yoksa ben maaşı veririm, işi ne gitsin ögrensin ve en iyi şekilde yapsın diyen mi?

Bu örnekleri o kadar çoğaltabilirim ki…

Peki şirketler bunları niye yapıyor, sizin kaşınıza gözünüze vurgun olduğu için mi yoksa sizin etinizden sütünüzden derinizden faydalanıp, sizden daha fazla verim alabilmek için mi?

Cevaplar ne kadar ortada di mi?

İşte modern düzen bence artık şirketler için personellerini daha önemli hale getirmiş durumda, tabi şu an ki kriz ortamında belki bunları bu kadar cesurca söylemek saçma gelecek sizlere ama öyle işte…

Şimdi gelelim bu uygulamaların en yaygın olarak olarak görülen sektörlerden biri olan bankaların kredi kartı şatış ve sigorta firmalarının satış personellerine uyguladıkları veya sağladıkları bazı imkanlardan bu konumuzu örneklerle açıklamaya.

Efenim, bu firmalar öncelikle alacakları personelleri bir eğitimden geçiriyolar, bu eğitimler genellikle satış, etkili konuşma, ve kesin satışı sağlama üzerine. Bu eğitimlerin ücreti firmalar tarafından ödeniyor ama tabi yapılan kontratlarda 1 yıl işten çıkmama şartı var, aksi halde ücret geri alınıyor.

Bu eğitimleri başarıyla geçip şirkete kabul edildikten sonra. Genel olarak tekrardan bir test dönemine giriyorsunuz bakalım aldığınız ve başarılı olduğunuz eğitimler sonucunda bunları gerçekten pratğe dökebilecek misiniz? Eğer bunda da başarılı olursanız artık her satıştan sonra ürün başı prim almaya hak kazanıyorsunuz. Bunun yanında yol, yemek gibi masraflarınız firma tarafından karşılanıyor, eğer şehir dışına gideseniz tüm masraflarınız şirketten, aracınız varsa ve onu kullanıyorsanız benzini şirketten, siğorta satıyorsanız aynı sağlık sigortasına siz de sahip oluyorsunuz hem de ssk nın yanında. Firmanınızın bağlı olduğu ana şirketin diğer firmalarında size özel indirimler sağlanıyor.

Her yerde kullanabilmeniz için size genel olarak bir bilgisayar tahsis ediliyor artı olarak cep telefonu ücretiniz de firma tarafından ödeniyor. 🙂 Eğer her yıl size verilen kotayı doldurursanız yazın tatil bile var.

Mesela satış personellerine gelen 2 maili buraya ekleyeyim;

SAĞLIK
7000 —9000 ARASI %5
9000—-11000 ARASI  %6
11000—13000  ARASI  %7
13000—15000 ARASI  %8 komisyon bedelı ile çalışılır.
 
EMEKİLİK ADET BAZINA GÖRE KOMİSYON MİKTARLARI;
 
1.2.3. 50YTL

4.  55YTL
 
5.  60YTL
 
6.   65YTL
 
7.   70YTL
 
8.  75YTL DİR.
 
 
OCAK                       ŞUBAT                       MART
3                                  3                               3                 NİSANDA bir KÜÇÜK ALTIN…
4                                  4                               4                 NİSANDA bir YARIM ALTIN
5                                  5                               5                 NİSANDA bir  TAM ALTIN
 
 
NOT: 3 ay toplamı  10 adet 1 küçük altın
        3 ay toplamı    13 adet yarıım altın
        3ay toplamı     16 adet tam altın 
 
NOT: Her ay emeklilik toplam primde 750 tl olursa  tutarın %20 sı kadarı primdir.
 
HAYAT SİGORTALARI
0—1000 arası %40
1000–2000 arası %50
2000—3000 arası  %60
3000—-4000 arası  %70 komisyon bedelıdır.
 
BÜYÜK ÖDÜL: OCAK MAYIS  arası 5 ayda 6 ‘şar adet emeklilik satışına MARMARİSTE 3 GÜN 3 GECE HERŞEY DAHİL  TATİL…..
 
BOL SATIŞLAR … BAŞARILAR

Yani siz yeter ki satış yapın?

Düşünün ki bu firma bu işlemelrden ne kadar kar ediyor ki size bu kadar imkanlar veriyor?

Ama öyle ya da böyle bu sağlanan imkanların çoğu ve dahası  satış tutundurma faaliyetlerinin personel odaklı hizmetlerinin içine giriyor ve firmalar bunları ve dahası yapmaya her geçen biraz daha mecbur kalıyolar, ne diyelim yapsınlar di mi?

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Personel veli nimetimizdir…” için 3 yorum

  1. Philip Kotler “Marketing Insights from A to Z” isimli kitabında “A company that pays little to its employees will get back little in return. If you pay your people in peanuts, you will get monkeys. It will cost you lots of money to replace employees who leave. Finding talented and motivated employees and retaining them is a key to business success.” der.

    Bkz: Marketing Insights from A to Z, s.58,

    http://books.google.com.tr/books?id=CBIOFrllHz0C&printsec=frontcover&hl=en&source=gbs_summary_r&cad=0#PPA58,M1

  2. Şu kriz bahanesine şirketlerin deli gibi yapıştığı ortamda,
    İnsanların her gün işten çıkarılma stresi yaşadığı zamanda,
    Tam da zam beklenen biz zamanda Maaş indirimlerinin havada uçuştuğunu bile bile bu teşfiklerden, primlerden, gazvermelerden bahsetmenin amacı ne? :)))

  3. Hiçbir şirket fazladan(haybeden) birşey vermiyor kazandıklarının yanında,zaten verdikleri şeyler
    de yıprattıkları sinir sisteminin yanında hiçbir anlam ifade etmiyor maalesef.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial