Trending Topic adı altında Suni Gündemler ve Twitter

‘Facebook’ta özenenler, Twitter’da ise özenilenler vardır…’ Hala mı???

Her ne kadar Google’ın  Plus ağını öne çıkarmak için diğer sosyal ağların indekslenmesini ikincil plana atıp, arama sonuçlarında diğer ağların çıkmasını engellediği söylentileri devam ederken Twitter ülkemizde her geçen gün kullanıcı sayısını geliştiren bir sosyal ağ olarak online hayatımız içerisindeki önemini arttırıyor, yerini sağlamlaştırıyor. Hala devam eden süreçte bunun en büyük sebeplerinin başında da yukarda yazdığım cümledeki ‘Twitter’da özenilenler vardır…’ bölümündeki düşüncemin yattığı inancındayım. Çünkü kullanıcılar Facebook fan sayfalarından birçok ünlüye ya da kanaat önderi diyebileceğimiz kişilere ulaşamazken Twitter üzerinden sanki daha kolay ulaşabiliyorlar. Buna artı olarak sevdiği yazarları (Cüneyt Özdemir, Ahmet Hakan), ünlüleri (Can Bonomo, Murat Boz), sosyal medya ile birlikte ünlü olanları (Pucca, Allahcc) vb kişileri ya da programları (kingodisco) anlık olarak takip edebiliyorlar, onlarla görüş alış verişinde bulunabiliyorlar. Bu da aslında Twitter’ı giriş cümlemdeki ‘Facebook’ta özenenler’ kısmına doğru adım adım götürüyor. Twitter kullanıcı tipleriyle ilgili çok güzel detaylar içeren yazılar ve görüşler mevcut, bu konuda geçtiğimiz günlerde 41?29! tarafından yayınlanan 140 harften karakter tahlili ve Mümin Erakbaş tarafından yayınlanan Twitter Kullanıcı Tipleri yazılarını okuyabilirsiniz.

Bu yazdıklarımın hepsinin ötesinde Twitter’ın ya da genel olarak internetin bir iletişim kanalı olma özelliği var değil mi? Özellikle Twitter’ın bu özelliğini orta doğudaki devrimler esnasında, ülkemizde ise Van depremi süresince haber verme ve haber alma kaynağı özelliklerini bize yansıtmasıyla gördük.

Bu dönemler içerisinde yayılan mesajlar (Twitter’ın) gerek dünya gündeminde gerekse ülke gündeminde trending topic olarak öne çıktı.

Yani Twitter’da belirli saatler içerisinde binlerce ince aynı temayı içeren konuşmalar yaptı. Gündemi belirli bir konu üzerinde sabit tutmaya çalıştı.

Bir düşünce gösterme aracı olarak sosyal medya’ başlıklı yazımdaki ‘Sosyal medyanın kullanıcısına sunduğu en büyük özelliği her kullanıcının ulaşabildiği çevre doğrultusunda kendince özgür bir medya kanalı olabilmesidir.’ cümlemle sosyal ağların kişilere kendi medyasını oluşturma niteliğini verdiğini söylemiştim.

Yani kullanıcı o anki gündemde olan konuyu kendi takipçileriyle olumlu, olumsuz görüşlerini tweet içine yazıp ardından paylaşarak onların da aynı konuyu görmesini kolayca sağlayabilir.  Aynı geleneksel medyadaki haber başlıkları gibi. Gün içerisinde sabah gazetelere bakın, öğlen radyoda haberleri dinleyin, akşam TV’de haberleri izleyin günün öne çıkan haberlerini her kanal üzerinde aynı başlık ama farklı içeriklerle görebilirsiniz. Gelenekse medya hakkında Gündem Bombardımanı başlıklı bir yazı yazmıştım. Elbet 2 günü eşit olanlar ziyandadır ama bu haber alma konusunda aynı değil, bir gün ana manşetten giren haber 2. gün kendine yayın içerisinde yer bulamıyorsa bu medyanın bizim konuyu daha kapsamlı öğrenmemizi engellemesinden, suni gündemler üzerinde bizi oyalamasından başka bir şey değildir.

Gel gelelim sosyal medyanın yıldızı Twitter’ın manşetlerine her hafta birçok sitede Twitter’da geçen hafta ne konuşuldu diye infografikler yayınlar. Bunlar hafta içerisinde trending topicleri içeren bir araştırmadır. Ama durum şudur ki; herhangi bir sözlük saldırısı, bir markanın seeding çalışması, bir takımın taraftar hareketi, bir ünlünün yaptığı saçma sapan bir açıklama hatta x ünlüsünün oğlunun doğum günü bile ülkemizde trending topic olabilmektedir. Bu da kişilerin özgün düşüncelerini paylaşmaktan öte bir sürü psikolojisi içerisinde hareket ettiğinin, yaratılan suni gündemin içinde kaybolduğunun ve muhtemelen ertesi gün hatırlamayacağı bir konu için bir gün öncesinde boşuna vakit harcadığının bir göstergesidir. İşte diğer milletler twitter üzerinden devrimler yapar, ülkelerini kurtarır, bizse ancak geyik yapar suni gündemler içinde zamanımızı kaybederiz, kayboluruz, sonra bununla sosyal medyanın gücü diye anca egolarımızı avuturuz.

Neyse; bu yazım bir sonuca bağlanmayacak, bunu ben de anladım ama ne diyeyim içimden kendimce laf salatası yapmak geldi. Artık; anlayana!

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Trending Topic adı altında Suni Gündemler ve Twitter” için 4 yorum

  1. Gectigimiz gunlerde #bence90lar etiketi tt oldugunda bir tweet atmistim. Aynisini buraya da eklemek istiyorum. “insanlar sahip olduklari etkileme gucunu toplumu kendi keyifleri dogrultusuna yonlendirmek icin kullanmasa, hadi yapin gibi bir soylemle kitleleri kullanarak gundemi kendi uzerine cekmese daha guzel bir dunya olabilir mi?”

  2. İşte abi geleneksel medya kuramları içerisinde 2 önemli kuramdır Agenda Setting (gündem belirleme), Gate Keeping (editoryal güç, gücü ve mesaj kaynaklığını elinde tutmak) bunlar ile kitlelerin aynı mesaj iletileri altında düşünceleri hapsedilir. Herkesin onların dediklerini öğrenmesi, düşünmesi, konuşması sağlanır. Twitterın da gittiği nokta aynı doğrultudadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial