Etkili konuşmada ayna yöntemi diye bir başlık attım ama doğru başlık; etkili/düzgün/akıcı/verimli (vb) konuşmak için ayna ile konuşma yöntemi mi olmalıydı acaba?
Ben özünde çok konuşan bir insanımdır. Tabi ki çok konuşmak etkili/düzgün/verimli vb konuşmak demek midir, tabi ki hayır! Ama konuştuğum/görüştüğüm insanlardan aldığım geri bildirimler bir iletişim öğrencisi olarak bu konuda az da olsa başarılı olduğumu söylüyor bana. Her ne kadar iyi bir sunumcu olamasam da umuyorum ki, birebirde veya grup konuşmalarımda benim yoğun kelime taarruzuma maruz kalan arkadaşlarım da benimle aynı fikirdeler? Evet canlar ne dersiniz benim sohbeti mi seviyor musunuz? (İçinizden sustuğun zaman seni daha çok seviyoruz deyişlerinizi duyar gibiyim)
Benim genel olarak arkadaşlarıma anlattığım bir hikâyem vardır.
Ben lise öncesi ve lise dönemi içinde içine kapanık, susuk diye tabir edilecek bir çocuktum. Çoğu şeyi içime atar, oradan da kolay kolay çıkarmazdım. ………. ……………
……. O dönemde bir doktor amca, çocuğum ‘bu yaşta derdin ne, kederin ne, niye bu kadar zorluyorsun kendini, sövmen gereken yerde söv, kırman gereken yerde kır, vurman gereken yerde vur, KONUŞMAN GEREKEN YERDE SAKIN SUSMA KONUŞ’ dedi. Şimdi düşündüğümde o kadar da iyi bir öğüt değil hatta feci bir öğüt ama zaman işte.
Tabi ki benim hayatımda ki dönüm noktası bu olmadı. Ama bu sözlerden cesaret almadım dersem yalan olur. Aynı zaman içerisinde bir gün çok sevdiğim bir büyüğüm, bana etkili konuşma konusunda bir yöntem söyledi. Bu yöntem sayesinde doğaçlama olarak daha rahat konuşmalar yapabileceğimi, hazır cevaplar verebileceğimi, beden dilimi daha iyi kullanabilmeyi öğrenebileceğimi vb söyledi.
Bu yöntem ayna karşısında konuşmaktı.
Nasıl mı?
Belden yukarınızı görebileceğiniz bir aynanın karşısına geçip onunla konuşmaya başlıyorsunuz. Ona (kendinize) sorular soruyor. Yine ona (kendinize) cevaplar veriyorsunuz. Ayna karşısında kimi zaman bir artist edasıyla şarkı söyleyebilir, şiir okuyabilir, taklitler yapabilirsiniz. Bunları yaparken mimiklerinizin, beden hareketlerinizin nasıl olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Mesela bir arkadasınız ile buluşacaksınız, adı Mümin olsun. Bu arkadaşınızın hal ve davranışlarını, nelere nasıl cevaplar vereceğini biliyorsunuz, ya da tahmin ediyorsunuz, bugünde onunla hararetli bir konuşma konunuz var, bunun için işte ayna karşısında konuşmak süper bir yöntem.
Siz konuşma konunuza göre çeşitli sorular seçip soruyorsunuz, sonra Mümin buna ne derdi/nasıl cevap verirdi diye düşünüp cevap veriyorsunuz. (evet bu kısımda mümin siz oluyorsunuz ve cevabı da sesli veriyorsunuz) Akabinde tekrardan bu konuşma aynı şekilde deva ediyor ve arkadaşınız ile karşılaştığınızda daha rahat bir konuşma yapabiliyorsunuz. Bunu ister iş görüşmesine uyarlayın, isterseniz ders anlatımına, isterseniz de sevgilinizle yada ailenizle yapacağınız bir konuşmaya. (Bu yöntem size akıcı ve etkili bir dille konuşma yetisi kazandıracaktır, ama verimli konuşmak istiyorsanız, konuşacağınız konu hakkında iyi bir bilgiye sahip olmanız lazım, bunun içinde ister konunun eğitimini almış olun, isterseniz de sular seller gibi kitap okuyun ve kendinizi muhakkak geliştirin)
İlk başlarda muhtemelen saçma gelecek ama zamanla alışacaksınız ve etkisini gördükten sonra da bırakamaz hale geleceksiniz. İnanmayanlar deneyip görsünler efenim.
Kardeşim onu bilmiyorum ama benim çocukken yaptığım bişey vardı, TV de film veya dizi izlerken insanların ağızlarına dikkat ederdim. Sonra da aynanın karşısına geçerdim ve aynı sözcükleri tekrar ederdim. Filmin veya dizinin yerli mi yabancı mı olduğunu o şekilde anlardım 🙂
Yıllar, yılları kovalaya dursun, şimdi fark ediyorum da sanırım benim bu yaptığım şey ufaktan ağız okuya bilme becerisi kattı bana :).
Sanırım konuşabilme kaabiliyetimi (en azından birileri bunu inkar edene kadar ben öyle zannediyorum) burdan aldım 🙂
Teşekkür ederim vermiş olduğun bilgilerden dolayı.
Seni çoo…ook seviyorum.
Ayna karşısında konuşma yöntemi,
özellikle iş hayatına atıldığımdan beri sık sık uyguladığım bir yöntemdir bu.İlk başlarda utanıyor,sıkılıyor bir anda sonlandırıyordum konuşmayı.1-2 acemilik demesinden sonra ise doymayın muhabbete..
Yaşadığım olayların muhasebesini yaparım daha çok.Kendimi eleştirmem gerekıyorsa eleştirir,tebrık edıp kendımı şımartmam gerekıyorsa özl bunu zevkle yaparım:)şımartırım Hergeçen günün daima bana olumlu şeyler katmasnı istemişimdir hayattan bunu da anlatırım kendıme..
Güzel konuşma,konuşmadaki kabiliyet+hakimiyet karşınızdakinin anlama kapasitesine göre anlatabilme teknıkleri(yanlış anlamayın yaşlılara laf anlatmak çok zor hele birde kulakları az işitiyorsa)vb kazandırıyor size..
Gerçi ben heryerde herkesle konuşur oldum.yolda yürürken durakta beklerken reçete düzenlerken bir anda sesli düşünüyorum.Bu farklı bişi galiba?:P
Günde kaç dk konuşuyordunuz ayna karşısında.Faydası ne zaman görebilirim 1 hafta uygulamadım ama hala içie kapanığım.