Para Dergisi Haberi: Viral Fena Yayılıyor

Para Dergi‘nin 2erdal_erdogdu_para_dergisi9 Mart 2016 haftasında yayınlanan  sayısında Viral Pazarlama üzerine bir haber çalışması yapıldı. Bu haberde benden de görüş aldılar. Normalde böyle görüş alışverişlerinde bizden birkaç soruya cevap vermemizi istiyorlar, daha sonra kendileri verdiğimiz cevaplar üzerinden bir derleme yaparak haber çalışmasını oluşturuyorlar. Bu sebeple Viral Pazarlama ile ilgili sorulan sorulara verdiğim cevapların tamamını blogum üzerinden sizinle paylaşmak istedim. Umarım faydalı olur..

PARA DERGİSİ SORULARI

1 – Viral reklam videoları genelde iki türlü üretiliyor. Markaların ajanslarla yaptıkları işbirlikleri sonucu ve son kullanıcılar tarafından üretilenler.

2- Sizce bir viral reklam videosunun başarısı nelere bağlı ve bunda videonun profesyonel ellerden çıkması ya da son kullanıcı tarafından üretilmesi tüketiciler açısından ne kadar etkili? Siz bununla ilgili ne düşünüyorsunuz? Bununla ilgili veriler mevcut mu?

  • Bu soru içinde birden fazla sorunun farklı açılardan değerlendirilmesi, açıklanması gereken cevaplar var aslında. Sorumuzun birinci kısmına cevaben, evet, viral reklam kampanyaları birden farklı şekilde üretilebilir. Kimi zaman ajanslar kendi kreatif ekiplerinin fikirlerini, kendi metinlerini, kendi ya da iş için tuttukları cast ekiplerini kullanabilirler ya da yine ajans üzerinden çeşitli kontrollerden geçirilmek şartıyla, belirli özellikleri içinde barındırır nitelikte ama son kullanıcılar tarafından üretilen viral içerikler de marka tarafından kullanılabilirler. Ama burada dikkat edilmesi gereken durumlar vardır, son kullanıcının üreteceği içerikler belirli kriterleri taşımalıdır bunu açmak gerekirsek, üretilecek viral içerik markanın ürün, hizmet ya da fikrine/sloganına çağrışım yapmalıdır ki bu sayede ilgili markaya bir fayda sağlasın. Eğer bu kısım bağımsız bırakılırsa viral içerik olumlu etkinin yanında negatif etki etme ihtimali de ortaya çıkabilir. Sorumuzun ikinci bölümüne geçersek, bu ikisi arasında bence çok büyük fark yok, video iki elden de çıkıp başarıyı yakalayabilir ama videonun başarılı olmasında prodüksiyon kısmından öte ona viraliteyi kazandıracak niteliklere sahip olması gerekmektedir. İnsanlar bu videoyu niye izlemeli, izledikten sonra niye paylaşmalı, paylaştıktan sonra ertesi gün gidip arkadaş ortamında ondan niye bahsetmeli, arkadaşlarına şöyle bir video paylaşmıştım onu izlediniz mi diye niye sormalı vb. soruların cevaplarını taşıyan bir iş olursa video o zaman viralite kazanır ekseriyetinde çekilmiş bir video ya da reklam filmi olarak kalır. O yüzden videonun içine, hedef kitlenin içselleştireceği değerler, faydalar, eğlenceli objelere, dillerine pelesenk olmuş kavramlar ya da dillerine yeni şekilde pelesenk olabilecek bir jingle koymak da fayda vardır bir de unutmadan sosyal medyanın doğasına binaen buram buram reklam kokmaması lazım. Video bence bunlarla başarıya ulaşır yoksa ajansın ya da son kullanıcının çekmesiyle değil..

3- Ülkemizde markaların viral reklam video alanına gösterdiği ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu anlamda Türkiye nasıl bir gelecek ve potansiyel barındırıyor.

  • Viral kavramı bence o kadar yeni bir kavram değil öncelikle bunu belirtmek lazım. Ben derslerimde bu kavramı anlatırken ülkemiz açısından bu süreci 2004-2005 senelerinden başlatıyorum. Bu tarihin öncesindeki zincir mail ve sms paylaşımlarını göz ardı edememenin yanında bilmiyorum hatırlar mısınız ama bu tarih sonrasında çıkan İrem Hayalet Sevgilim ve Grup Seksendört’ün Ölürüm Hasretinle parçaları internette viral olarak yayılıp, ün kazanmış ardından kendilerine albüm yapılmıştır. Bunun sonrasında da internetin her geçen gün hayatımızın her aşamasındaki önemini arttırması ile gerek ajanslarımız gerekse markalarımız bu viraliteyi video, görsel, metin, sosyal medya kampanyaları ile olarak kullanmaya başladılar. Bunun yanında ülkemiz sadece viral reklam içerikleri için değil tüm yeni pazarlama faaliyetleri için bir gelecek barındırıyor. Çünkü gerek ajanslarımız yeni çıkan tüm trendleri hemen içselleştirip ortaya iyi işler çıkartabiliyor gerekse markalarımız bunları hemen talep ediyorlar. Ve ortaya gerçekten iyi işler çıkıyor.

4- Markaların viral videoya gösterdiği ilginin sebepleri neler? Viral reklam videosu markalara ne katıyor, neler kazandırıyor, örneklerle anlatır mısınız?

  • İnternette en çok tüketilen içeriklerin başında videoların gelmesi, Türk halkının interneti en aktif kullanan topluluklardan olması, video içerikleri sevmemiz, kendi içeriklerimizi üretmekten çok hazır içerikleri paylaşmayı tercih etmemiz, bunun ötesinde kimi markaların ulusal kanallarda reklam çıkacak bütçelerinin olmaması ya da bunun tam tersi olarak kanallara bu kadar para vereceğimize internet için bir video yapalım demeleri, internet video sürelerinin daha uzun olabilmesi hatta Youtube’un işin özünde dünyanın en büyük 2. arama motoru oluşu bile markaların viral videoya gösterdiği ilginin sebepleri arasında sayılabilir. Buradaki maddelerimin bazılarını açıklamam gerekirse, mesela markaya videoda zaman ve yayın ücretinden para kazandırıyor çünkü TV kanallarında yayınlanacak bir filmin her saniyesi ayrı bir ücrete tabii o yüzden TV reklam filmleri genellikle çok kısa ama internette böyle bir zaman kavramı yok bunun yanında yaymak için kullanılacak reklam bütçesi haricinde ekstra bir yayın ücretinin de olmaması markaya çok büyük fayda sağlıyor. Bunun yanında eğer marka hedef kitlelerinin içselleştirebileceği bir işe imza atabilirse Viral etkinin yanında dilden dile yayılabilecek bir WOM etkiye de imza atabilir. Mesela, ben annemin “yavrum seni like ettim” deyişini hala hatırlıyorum. 🙂

5- Sizce ülkemizden/yurtdışından viral reklam videolardan başarılı örnekler hangileri, neden?

Bence ülkemizden en iyi viral örneklerini sıralamam gerekirse,

  • GittiGidiyor Fulyanın İntikamı videosu hala ilk sırada geliyor. Çünkü buram buram reklam kokmadan kimimizi duygusallaştırıp kimimizi hırslandırıp aksiyona geçirmesi ile işi başarılı hale getirdiler. Virali viral gibi yaptılar da diyebiliriz. İlk profesyonel viral örneği de diyebiliriz..

    • Profilo Yavrum Seni Like Ettim videosu hem hoşumuza giderek paylaştığımız hem de jingle’ı ile dilimize pelesenk olan işlerden.

    • Teknosa anneler günü işi de anne rolü yapan oyuncumuzun Türk annesini çok iyi yansıtması ile içselleştirdiğimiz ve bizi “aynı benim annem” diye paylaşıma sürükleyen işlerden.

    • Cornetto’nun dünya konseptini ülkemizde Yalın ile uygulaması ve Yalın’ın yaz, aşk ve yaz şarkılarını birleştiren işleri başarılıydı. Ör:

  • Son döneme gelirsek, milyonlarca internet kullanıcısının her gün yaptığı milyonlarca arama içerisinde yer alan ortak kelime olan “nedir?” kelimesinden ortaya çıkarak başarılı işler çıkaran youtube kanalı Nedir?’in markalarla yaptıkları işler de bence başarılı nitelikte. Ör: Garanti Leasing

Yurtdışı içeriklerde,

    • Evian bu konuda gerçekten başarılı ve Baby Me projesiyle hala kalbimizde yer ettiğini, bir çok arkadaşımın “aaa ne kadar şirin” diyerek bu videoyu paylaştığını hatırlıyorum.

  • Son dönemde Facebookta bir sayfanın birçok sektör arkadaşım tarafından takip edildiğini ve içeriklerinin paylaşıldığının görüyorum. Kardeş ülkemiz Azerbaycan’dan gelen içerikleriyle “ahmad kimi ol” sayfasının içerikleri de şu aşamada görsel viral içerik olarak yayılmakta.

 

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial