Sosyal Medya Uzmanı’nda Olması Gereken Nitelikler

Çok değil bir kaç ay önce Türkiye İş Kurumu Türk Meslekler Sözlüğü Meslek Bilgileri bölümüne yeni bir meslek/iş kolu olarak ‘Sosyal Medya Uzmanlığı’ eklendi. Her ne kadar iş kurumu bu işi yeni kabul etse de son 2-3 yıl içerisinde en moda ve tartışmalı meslek olarak karşımıza çıkıyor sosyal medya uzmanlığı. En moda olmasının sebebi sektörün de meslek gibi yeni ve gelişen özellikler taşıması, tartışmalı olmasının sebebi ise sektörün sınırları ve özellikleri bile her geçen gün gelişip büyürken, sosyal medya uzmanlığının özelliklerini göreceleştiriyor olmasından kaynaklanıyor.

Meslek tanımı olarak; ‘Sosyal medya ağlarında marka ve firma ya da sahış hakkında konuşmaları takip eden ve sosyal ağlarda firma ve marka hakkında neler yazıldığını takip ederek buna uygun iletişim stratejisi belirleyen ve uygulayan kişidir.’ şeklinde bir açıklama yapılmış.

Şimdi sizinle ‘sosyal medya uzmalığı’ ya da çok yakın görevler için birbirinden farklı ajans/firmaların çeşitli yerlerde geçtiği iş ilanlarını paylaşmak istiyorum.

Klinik Sosyal Medya Ajansı; Dijital Pr Uzmanı başlığı altında;

İşlerini beğeniyle takip ettiğim kimi projelerde ortak çalıştığımız Rafineri; Sosyal Medya Topluluk Yöneticisi;

İnterekraktif reklam ve pazarlama ajansı olan Hedef Medya; Sosyal Medya Uzmanı olarak;

Sonuncu ajansımız ise bir dijital reklam ajansı olan Sesli Harfler aslında yapacağı iş bakımından diğerlerinden farklı olmayacak bir poziyonu Sosyal Medya Sorumluluğu olarak adlandırıyor.

Her yiğidin ayrı bir yoğurt yeyişi vardır derler. İş ilanlarını incelediğimizde karşımıza çıkan farklılıkları teşbihte hata olmazsa bu ata sözümüzle yok Erdal’cım bu ajansların biri reklam, biri pazarlama, biri sosyal medya ajansı bu farklıklar da tamamen ondan kaynaklanıyor derseniz onunla açıklayalım.

Geçtiğimiz günlerde derslerine girme fırsatı bulduğum Bahçesehir Üniversitesi iletişim fakültesi halkla ilişkiler bölümü 4. sınıf öğrencileri bana özellikle sosyal medya konusunda kendilerini nasıl geliştirebileceklerini, ne gibi özelliklere sahip olup ajanslarda ilgili pozisyonlar için başvurular yapabileceklerini sordular.

Bu yazım onların isteğiyle, bu konu üzerine kendini geliştirmek isteyen tüm arkadaşlarıma gelsin. İşte ölçütler ortada, 4 iş ilanını da inceleyip, ortak noktaları bulup, bu konular üzerine kendilerini geliştirdikleri taktirde kendilerine bu sektörün kapıları açılacaktır.

Ama benim için en gerekli olan nitelikler;

– ilgili bir bölümden mezun olmuş olmak,

– sosyal medya’yı çok iyi analizleyebilen ve sosyal medya mantığına uygun düşünüyor olabilmektir.

İkinci dediğim madde için gerekli olan şey ise; sosyal medyayı bir kullanıcı gözünden çok öte bir sosyal medya iletişimcisi gözüyle yalayıp yutmuş olmaktan geçiyor.

 Ne diyeyim, sektör hala çok yeni, meslek kavramsal olarak çok yeni ve sınırları çizilebilmiş değil, sadece iyi bir niyetle bu işe giriş yapmak sonrasında da yılmadan kendinizi geliştirmelisiniz. Bu yol çok uzun.

Hepinize iyi yolculuklar!

 

Bu yazıyı sosyal medya paylaşabilirsiniz

Yazar: Erdal Erdoğdu

Ülkemizin önde gelen iletişim danışmanlığı firmalarının PR ve dijital ekiplerinde görev aldım, birçok üniversite ve özel eğitim kurumunda iletişim bilimleri üzerine eğitimler verdim. Kamu kurumlarında iletişim birimi yöneticiliği yapmaktayım.

“Sosyal Medya Uzmanı’nda Olması Gereken Nitelikler” için 5 yorum

  1. Peki sosyal medyayi iyi analiz edebilmek icin sosyal medya iletisimcisi gozune mi sahip olmak gerekiyor? Su cumleden bu kaniya vardim. “sosyal medyayı bir kullanıcı gözünden çok öte bir sosyal medya iletişimcisi gözüyle yalayıp yutmuş olmaktan geçiyor.”

  2. Bu yazımın hedef kitlesi olarak İletişim öğrencilerini ve sosyal medyaya br iletişimci gözüyle bakmak isteyenleri seçtiğim için bence öyle. Birde ‘Sosyal medya ağlarında marka ve firma ya da sahış hakkında konuşmaları takip eden ve sosyal ağlarda firma ve marka hakkında neler yazıldığını takip ederek buna uygun iletişim stratejisi belirleyen ve uygulayan kişidir.’ tanımındaki; ‘ iletişim stratejisi belirleyen ve uygulayan kişidir.’ bölümünü alırsak, bunu da kurumlar, markalar ya da kişiler için yapacağımızı varsayarsak sadece sosyal medya kullanıcısı olmaktan çok daha iyi özelliklere sahip olmak lazım.

  3. Ben genel olarak şunu anlamıyorum. İlgili bölümden mezun olmak demişsiniz lakin üniversite mezunu olan kişilerin çoğundan fazla en az 2 yıl deneyimli insanlar tercih ediliyor. Ben üniversite okumadım, okur muyum açık öğretimden onu da bilmiyorum. Bu cevabı da bundan dolayı yazacağım. İnsanın üniversite okumasından daha çok kendini iş bölümü konusunda ne kadar geliştirdiği önemli. 26 yaşındayım 8 yıldır aktif olarak iş hayatındayım. İlgilendiğim iş alanları ile alakalı sürekli araştırma yaptım. Eğitimlere katıldım ve bu şekilde geliştirdim kendimi. 1 senedir Sosyal Medya Sorumlusu olarak bir otel de çalışıyorum. Aynı zamanda bir akademisyen gibi sürekli okuyup sürekli araştırıyorum. O yüzden buradaki yazıya ek olarak kısaca şunu söylemek istiyorum ” hangi üniversiteden mezun olduğunuz önemli değil. Kendinize ne kattığınız, işinize verdiğiniz emek ve saygı önemli”

  4. Sevgili Dilara Buldu,

    İlanların çoğunda dediğiniz gibi 2 yıl ya da daha fazla tecrübe isteyebilirler ama ilanların yine çoğunda bu maddeden önce ya da sonra ilgili bölümden mezun olma şartı maddesi vardır. Ama bu nihayetinde Allah’ın emri değil, iş görüşmesinde karşısındakini ikna eden kişi işi her zaman alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial